Ochránci přírody teď řeší případy nalezených ježků. Lidé mají obavu, že zvířata nepřežijí zimu

6. říjen 2019 10:42

Pokud jste našli v přírodě opuštěného, popřípadě zraněného ježka, a máte obavu jestli přežije zimu, nejste zdaleka sami. Podobných případů řeší ochránci přírody v těchto dnech spoustu. Řekneme vám, jak správně postupovat.

Odborníkům ze záchranné stanice pro zvířata v Jaroměři volají v těchto dnech desítky lidé, kteří ježky v přírodě našli a mají obavu, jestli přežijí zimu. Snadná rada jak v takovém případě postupovat ale neexistuje.

Čtěte také

„Ano staráme se o ježky. Řekněte mi prosím, jak je veliký a zda má nějaké problémy, jestli je nějaký apatický," David Číp ze Záchranné stanice pro zvířata Jaro Jaroměř právě při jednom z mnoha telefonických hovorů těchto dnů odpovídá na dotaz, jak se zachovat při nalezení ježka v přírodě.

„V tomto konkrétním případě se jednalo o zbytečně zachraňované jedince. Lidé dnes už vědí, že ježci za určitých okolností zimu nepřežijí. Tak se snaží o ně postarat a chtějí jim nějak pomoci. Chtějí, abychom se o ně starali my. Což v řadě případů děláme, zejména když se jedná o osiřelá mláďata, která přišla například o matku. Nebo poraněná zvířata od sekaček či od aut."

Ovšem David Číp hned ještě doplňuje.
„Potom je ale druhá skupina a to jsou zvířata, která pomoc nepotřebují přímo na naší stanici. Ale kterým pomůže ochrana třeba na zahradě. Ježky, kteří nejsou například ještě úplně dokrmeni na zimu, není nutné brát na záchrannou stanici pro zvířata, stačí se o ně postarat přímo na zahradě."

Malí ježci

Pro laika ale může být problém poznat, kdy je možné zvíře ponechat ještě v přírodě a kdy je naopak už nutné ho svěřit do péče odborníků.

Čtěte také

„Jsou případy, které jsou na první pohled jasné. Pokud je ježek zraněný, pokud se jedná o mrňavá, osiřelá mláďata bez matky, tak tam není o čem hovořit. Ale pak jsou spornější případy, kdy se vyptáváme a někdy se i těžce rozhodujeme, jestli vzít ježka k nám či ne. Potom je lepší to s námi konzultovat."

Když už se rozhodnete o ježky postarat přímo na své zahrádce, David Číp vám poradí nejvhodnější způsob pomoci.
„Ježci dnes těžko hledají zimoviště. Dříve to byla nějaké hromada dříví na zahradě. Tedy ideální je malá dřevěná boudička s chodbičkou, kterou zahrabete do slámy, do sena nebo do listí. Tohle vytvořte na zahradě. To je první základní krok pomoci pro ježka. Druhým krokem je, aby našel dostatek potravy. Je vhodné, aby byla zahrada živá a byl na ní dostatek hmyzu. Nebo můžeme přikrmovat umělou potravou, jako jsou psí nebo kočičí konzervy nebo rýže s masem či natvrdo uvařené vajíčko."

Akční ochranářská skupina JARO Jaroměř, kterou tvoří několik základních organizací Českého svazu ochránců přírody, se do ochrany přírody zapojuje celou řadou různých aktivit.

Spustit audio

Související