O ztracené vodě. V broumovském klášteře uvedou jazzovou oper(k)u o přírodě s dětmi nejen pro děti

9. červen 2023

Skladatelka a trumpetistka Štěpánka Balcarová nazvala připravovanou jazzovou oper(k)u O ztracené vodě. Hamižné prase odvede lesním zvířátkům veškerou vodu do svého soukromého bazénu. Zvířátka bloudí lesem a snaží se ztracenou vodu najít. Nakonec je Stará moudrá sova přivede na správnou cestu a zvířátka vodu svedou zpět do svých potůčků a nenasytnému praseti se po svém pomstí.

Hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V v Havlíčkově ulici v Hradci Králové jsou výtvarník Matěj Forman a skladatelka a trumpetistka Štěpánka Balcarová.

Na představení, které připravuje Vzdělávací a kulturní centrum Broumov, se podílí místní základní umělecká škola, jazzoví sólisté i desetičlenný orchestr. Režie, choreografie i celkového vizuálního obrazu operky se ujal Matěj Forman se svým týmem z Divadla bratří Formanů.

Čtěte také

„Stejně jako v krajině nám blízké hledáme životadárné prameny na divadelní scéně. Radost z divadla, muzicírování a společná tvorba jsou stejně osvěžující a opojné jako chladná voda z tůně ukryté v kapradí uprostřed lesa. A to hledáme,“ říká Matěj Forman.

Jde o bezmála hodinové dílko, kdy se Štěpánka Balcarová rozhodla převážně jazzově zhudebnit libreto s lehkým, vtipným až satirickým příběhem. Operka je ale od začátku míněna pro dětské interprety.

„Chtěla jsem napsat hudbu, kterou si děti zamilují. Hudbu, která je sice určena pro ty nejmenší, ale není hloupá ani prvoplánová a neztratí nic na své umělecké kvalitě. Která nenásilně spojuje dětský svět se světem soudobé moderní hudby, říká Štěpánka Balcarová.

Čtěte také

Texty jsou dílem Zdeňka Havlíčka. Jednoduchý příběh se odvíjí od aktuálního tématu globálního oteplování, úbytku vody i arogance moci.

Do představení se zapojí dětský sbor ZUŠ Broumov a tři profesionální jazzoví zpěváci: Andrea Šulcová v roli Žabky, Martin Růža v roli Jelena a Barbora Mochowá jako Sova. Premiéra bude 14. a 15. června v sále Dřevník v broumovské klášterní zahradě.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Matějem Formanem a Štěpánkou Balcarovou o jazzové opeře O ztracené vodě si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související