O návštěvu památek a zajímavostí v Hradci Králové mají přes léto turisté podobný zájem jako loni

4. srpen 2021 07:35

Během prázdnin navštíví řada lidí kulturní památky v Hradci Králové. Provozovatelé hlásí za červenec srovnatelnou návštěvnost jako v minulém roce a někteří z nich jsou zatím s počty zájemců spokojeni.

Čtěte také

„Za červenec letošního roku máme krásnou návštěvnost, je to 5 514 lidí," říká průvodkyně na Bílé věži v Hradci Králové Markéta Jeriová.

Číslo je prý srovnatelné s minulým rokem, oproti červnu se ale značně navýšilo.
„V červnu jsme měli návštěvnost jen 2548 turistů, je opravdu znát, že v červenci už začínají dovolené, děti mají prázdniny a s rodiči cestují."

Lidé se cestou na výhled z ochozu věže mohou podívat třeba na skleněný model Bílé věže nebo na třetí největší zvon v České republice.

Čtěte také

Hned o kousek dál na královéhradeckém Velkém náměstí se nachází Galerie moderního umění. I tam se mohou lidé z terasy koukat na krajskou metropoli.

„V červenci letošního roku byla návštěvnost kolem tisíce lidí. Když to porovnáme s loňským rokem, tak je to zhruba stejné číslo," dodává mluvčí galerie Hana Doležalová s tím, že v roce 2019 byla návštěvnost lehce vyšší.

Nejčastěji prý lidé chodí na celkovou prohlídku galerie.
„Máme zavedeno jednotné vstupné pro všechna čtyři patra, tedy s jednou vstupenkou si návštěvník může projít celou galerii."

Čtěte také

Výrazně spokojení s návštěvností jsou podle mluvčí Lucie Peterkové v Muzeu východních Čech.
„A to jak v historické Kotěrově budově na Eliščině nábřeží, tak i v Muzeu války na Chlumu."

Zhruba Okolo 1200 návštěvníků přišlo do Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží a téměř 1700 lidí se vydalo v červenci na Chlum.
„Ta čísla jsou pro nás překvapením, protože jsme očekávali, že zájem o indoorovou kulturu bude přes léto výrazně nižší."

Čtěte také

Srovnatelnou návštěvnost s minulým rokem hlásí i v hradeckém infocentru Hučák.

„V červenci 2020 jsme měli návštěvnost 1176 zájemců, letos v červenci to bylo 1123," říká průvodce Patrik Louda.

A dodává, že lidé chodí zejména na prohlídky.
„Nahoře máme ještě interaktivní expozici týkající se obnovitelných zdrojů energie. Takže tam mají lidé volnou zábavu a děti si tam mohou pohrát."

V Hučáku také nabízí pro veřejnost třeba virtuální realitu.

Spustit audio

Související