Nový malý Třebechovický betlém se narodil v Náchodě, vystaven je v Polici a doma bude v Praze

7. leden 2019 10:23

V dílně náchodského řezbáře Zdeňka Farského téměř čtyři roky vznikal unikátní pohyblivý Český řemeslný betlém. Mistrovské řezbářské dílo můžete obdivovat díky vstřícnosti Muzea Náchodska ve staré škole Dřevěnce v Polici nad Metují.

Je to jedinečná a na dalších nejméně deset let také jediná příležitost tento monumentální čtyři metry dlouhý a dva metry vysoký mechanický betlém vidět.

V dílně řezbáře Zdeňka Farského jsou stále Vánoce. Je to svět betlémů všech typů a velikostí

V dílně náchodského řezbáře Zdeňka Farského jsou stále Vánoce. Je to svět betlémů všech typů a velikostí

Ať na dveře dílny náchodského řezbáře a restaurátora Zdeňka Farského zaklepete v kterémkoliv ročním období, když vstoupíte, jsou Vánoce. Také Romana Pacáková, která se za ním vypravila s reportážním mikrofonem uprostřed podzimu, si připadala podobně, když se rázem ocitla ve světě betlémů všech možných typů a velikostí.

Vznikl totiž na objednávku soukromého investora, který si ho po ukončení výstavy v Dřevěnce 13. ledna 2019 odveze domů do Prahy a rád by se s ním alespoň deset let těšil, než, a jestli vůbec. ho zase někam zapůjčí za účelem veřejného vystavení.

V betlému je 70 figur, 54 zvířat, pohyb figurek zajištují dřevěné gramofony - točny a systém vaček, pádélek a táhel.

Ojedinělá je také povrchová úprava, na lakovaný povrch nanesená a vytřená olejová barva, čímž bylo dosaženo patiny, která vystínuje povrch a zvýrazní detaily a perspektivu.

Je to betlém řemeslný, tedy v něm najdete zobrazení tradičních starých českých řemesel a lidových zvyků, nechybí ani česká hospoda.

Dalo by se říci, že je to takový nový „malý Třebechovický betlém"

Český řemeslný betlém Zdeňka Farského je zasazen do reálií naší severní hranice. V pozadí jsou zobrazeny dominanty jako například Ještěd, Sněžka, Náchodský zámek, Adršpašsko-teplické skály, pozadí doplňují Hradčany, Chrám Sv. Barbory v Kutné Hoře a samozřejmě nechybí scéna z Betléma s narozením Ježíška, která je v centru celé scenérie.

Český řemeslný pohyblivý betlém náchodského řezbáře Zdeňka Farského

Betlém je tak veliký, že musel být po částech do světnice polické Dřevěnky nastěhován oknem.

Český řemeslný betlém náchodského řezbáře Zdeňka Farského můžete vidět pouze do 13. ledna ve staré škole Dřevěnce v Polici nad Metují.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související