Nosorožec severní bílý je nejohroženější savec planety. Chceme udělat velký krok k jeho záchraně

4. leden 2019

Jsem moc rád, že si na nás dnes udělali čas v Safari Parku Dvůr Králové a poprvé v novém roce za námi do rozhlasového studia přijela tisková mluvčí Andrea Jiroušová. Abychom se jednak za tím uplynulým rokem trochu ohlédli a podívali se samozřejmě i na plány v roce letošním. 

Dva nosorožci během dvou dnů. Safari Park Dvůr Králové hlásí nové krásné přírůstky

Mládě nosorožce černého v Safari Parku Dvůr Králové

V úterý ve večerních hodinách dorazila do safari parku nová samice nosorožce bílého jižního Jabulina z francouzské Zoo Montpellier. Jen o dva dny dříve se ve Dvoře Králové narodilo mládě nosorožce černého. S novým přírůstkem má nyní skupina černých nosorožců 19 jedinců, což je vůbec nejvíc v historii zahrady.

Můžeme začít událostmi, které se odehrály na samém konci roku 2018. Protože ty byly možná těmi nejkrásnějšími dárky, které jste mohli pod stromeček dostat, viďte?
Ano, k nám do Dvora Králové přišly Vánoce trošku dříve, protože už na začátku prosince se nám narodilo další mládě nosorožce černého. Je to kluk jako buk, měl docela dost kil po narození, okolo 40 kilogramů, což ošetřovatelé říkali, že z něj dělá jedno z největších mláďat, které se u nás kdy narodilo. A jde již o 46. mládě, které tam máme.

Můžeme říct přesně o jaký druh nosorožce se jedná?
Je to nosorožec černý.

Pod vánoční stromeček jsme dostali opravdu velké dárky. Narodil se nosorožec černý a také mládě hrocha.
Andrea Jiroušová, tisková mluvčí Safari Parku Dvůr Králové

Tedy není to onen nosorožec severní bílý, který je velmi ohrožený.
Není, ale každopádně i černí nosorožci jsou ohrožení, je jich jen pár tisíc v Africe. Momentálně jich u nás máme 19, což je zatím největší historicky počet, který se nám podařilo mít na jednom místě v jednu dobu.

Jak se tvářil malý nosorožec na svět, když přišel?
Byl úplně v pohodě. Porod byl strašně rychlý a on se velice rychle, asi po dvou desítkách minut postavil na nohy a hned začal hledat matčin struk. Takže to vypadá, že se bude mít k světu. Hned si šel pro mlíčko.

Koukal jsem na váš facebookový profil a viděl jsem, že jej na světě přivítala také černá kočka. Že si spolu trošku pohráli.
To je taková dvorská specialita, protože ošetřovatelé, kteří pracují v nosorožinci, tak mají v oblibě pouze černé kočky. Nesmí tam žádná jiná než černá. Mají tam tři nebo čtyři. A už od narození nosorožců jsou ty kočky hodně neohrožené, chodí do jejich ubikací, do stájí navštívit ony nováčky. A přestože jsou několikanásobně menší, tak mláďata se jich celkem dost bojí a trvá docela dlouho, než si na sebe zvyknou. Kočky jsou z počátku dost odvážné, než pochopí, že si musí dávat pozor.

A mě se líbilo ještě jedno vaše video. Před dvěma lety, když se narodila nosorožčí slečna Jasiri. Malý nosorožec se prohání ve sněhu a jak se mu to líbí.
To bylo několik měsíců po narození, takže se v těch závějích Jasiri trošku schovávala a hodně ji to bavilo. Tohle video se stalo velmi oblíbeným. Každopádně tato slečna, už je to trošku větší slečna, už jsou jí dva roky, byla vybrána jako jedna z pěti nosorožců, kteří pojedou tento rok do Rwandy. To je náš největší letošní cíl, přesunout 5 nosorožců od nás ze Dvora Králové zpátky do Afriky, kde budou moci žít ve volné přírodě.

Nosorožec Sudan

Zoologické zahrady a Safari Park Dvůr Králové slouží jako takové banky, či rezervoáry přírody. V této souvislosti se hodně mluví o záchraně nosorožců severních bílých. Protože v roce 2018 uhynul poslední samec jménem Súdán.
Ano, to byl Súdán, bylo mu přes 45 let. My ten věk nevíme přesně, protože on se k nám do zahrady dostal jako mládě přímo z Afriky v roce 1975. Tedy jeho věk můžeme opravdu jen odhadovat s tím, že se ale dožil úctyhodného věku. A dožil ve volné přírodě v Keni, minulý rok v březnu uhynul. Byl to tedy poslední samec tohoto druhu. Už zbývají pouze dvě samice a to Nájim a Fatu. Momentálně opravdu už probíhají několikaleté snahy o záchranu tohoto druhu. Je to v současné době nejohroženější savec planety. A letos plánujeme velký krok, a to odběr vajíček z těchto dvou samic, abychom je následně oplodnili v laboratoři semenem severního samce. Abychom zkusili vytvořit embryo, které bychom pak vložili do náhradní matky.

Ježíšek naděloval Safari Parku Dvůr Králové. Po narození nosorožce přišlo na svět mládě hrocha

V královédvorském safari parku se narodilo mládě hrocha

Na konci minulého týdne se v královédvorském safari parku narodilo mládě hrocha - matkou se stala sedmiletá samice Hula. Do Dvora Králové se hroši vrátili před dvěma lety po čtrnáctileté přestávce v chovu těchto třetích největších suchozemských zvířat na světě.

Vy jste ale dostali pod stromeček ještě další velký dárek a tím je mládě hrocha. Bylo to pro vás překvapení nebo jste čekali, že se narodí?
Čekali jsme samozřejmě, že se narodí. Věděli jsme, že se něco dít bude, protože když hroší samec Mike přijel do zahrady, tak proběhlo samozřejmě částečné několikatýdenní seznamování, než se spolu se samicemi spojili. Ale Mike nijak neotálel a hned šel na věc. Pářil obě samice na střídačku, takže jsme předpokládali, že se něco stane. A když jsme potom viděli, že samice přibírá a že už nechodí do říje, tak jsme s velkou pravděpodobností věděli, že mládě přijde. Přišlo před Vánocemi a byl opravdu velký dárek. Protože tento dárek vážil přes 30 kilo. A nyní už víme, že je to kluk a ošetřovatelé mu dali pracovní název Hugo. Protože mamka se jmenuje Hula, tak dodrželi počáteční písmeno a je to Hugo.

Tak to je opravdu velký dárek. I z toho důvodu, že u vás byl chov hrochů obnoven po mnoha letech.
Ten chov byl obnoven před dvěma lety, a to po 14 letech. Dnes už je to tedy 16 let, co se chov hrochů u nás přerušil. Musel být přestavěn pavilon, kde hroši do té doby žili, a potom, než se nám podařilo znovu připravit pro ně nové místo a získat nějaké jedince, tak to trvalo až do onoho roku 2016. V té době jsme přivezli dvě samice, k nim už přibyl samec, máme tady krásné stádo, teď i nově s mládětem. A to mládě se narodilo opravdu po 30 letech, což je velký úspěch.

Hroch v Safari Parku Dvůr Králové

Vy jste říkala, že se samec Mike pářil i s druhou samicí. Dá se tedy očekávat ještě další přírůstek?
Dá se očekávat další přírůstek, protože také u druhé samice, která se jmenuje Mona, je vidět, že nabírá na váze. A vypadá to, že to nebude jen kvůli tomu, že by nám tloustla. Tedy za pár týdnů čekáme, že bude další mládě do hroší skupiny.

Čtěte takéSafari Park Dvůr Králové

Co ještě v Safari Parku Dvůr Králové v tom letošním roce chystáte za novinky?
Co se týká stavebních novinek, tak bychom konečně už měli zprovoznit krytý výběh pro žirafy, který stavíme skoro tři roky. Trošku se to táhne, ale vypadá to, že letos už opravdu pro návštěvníky tento krytý pavilon otevřeme. To potom bude znamenat, že žirafy budou vidět i přes zimu, což je velké plus pro návštěvníky, pro nás i pro žirafy, samozřejmě. A co je takovým dalším plánem, který moc návštěvníky asi neovlivní, ale pro nás je to zásadní věc, tak rekonstruujeme most v safari, který už byl ve špatném stavu a rekonstrukce byla zapotřebí. Je to celkem nákladná záležitost. To znamená, že letošní novinkou by pro nás měl být most a potom krytý výběh pro žirafy. A samozřejmě nová zvířata, která přibydou. Ale to si necháme jako překvapení do dalších reportáží.

Andrea Jiroušová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

A do dalších rozhovorů. Vždycky, když přijedete k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové, tak je to pro nás velmi příjemná záležitost.
Děkuji moc.

Tak se zajeďte do Safari Parku Dvůr Králové podívat, určitě to stojí za to i teď v zimě. Vidět africká zvířata na sněhu, to je jedinečný zážitek. Andreo, děkujeme a ať se vám všem daří v novém roce.
Hezký nový rok posluchačům a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související