Někteří lidé našli svůj druhý domov v osadách a kempech. Tráví tam třeba i polovinu roku

16. červenec 2018 08:59

Zhruba šedesát chat, třicet míst pro karavany a několik desítek pro stany. Právě to je Tábořiště Špinka na Náchodsku, které leží na břehu stejnojmenného chovného rybníku. Zatímco v zimě jde o opuštěnou oblast, teď je plná života. Někteří lidé tady tráví podstatnou část roku a nevadí jim omezený přístup k pitné vodě ani suchý záchod.

K těm, kteří na Tábořišti Špinka na Náchodsku našli druhý domov, patří například paní Lída s manželem. Přes zimu žijí v bytovce, v pětadvacet kilometrů vzdálené Dobrušce. Na Špinku poprvé přijeli v roce 1974 a od té doby jezdí pravidelně.

My jsme dřív jezdili se stanem a pak s karavanem. A potom, když už jsme byli oba v důchodu, tak jsme si pořídili maringotku a jsme tady. Letos jsme přijeli už v březnu," doplňuje Lída.

Postarší maringotku mají na břehu rybníka postavenou celoročně, opouští ji třeba až v říjnu. Během chladných dnů si zatopí, když je pěkně chodí na výlety po okolí, a nebo se schází s ostatními táborníky. „Všichni se už známe, je legrace."

Tábořiště Špinka na Náchodsku je v létě plné života

Na Špince jsou jako doma, břízu, pod kterou před lety poprvé s manželem stanovali, mají na dohled, vedlejší pozemek si pronajala dcera, má tam postavený karavan.

„Jezdí sem jen na víkendy, protože ještě musí chodit do práce."

Tábořiště Špinka na Náchodsku je v létě plné života

Tábořiště má jediné místo, kde se dá natočit pitná voda. Pan František tam právě napouští menší kýbl, vodu s manželkou potřebují na zavařování okurek. Sklenice mají na kempingovém stolku před svým karavanem.

„Co by tady člověk dělal, tak zaváří, vaří," říká s úsměvem paní Františka a současně krotí psa, který má u karavanu svoji boudu.

Také tento pár sem jezdí zhruba čtyřicet let, ve středních Čechách má přitom řadový domek se zahrádkou. Na té je práce dost, přesto na Špince tráví zhruba deset týdnů v roce.

„Každé ráno chodím do rybníka, ať prší, neprší, ať je zima nebo teplo. To je takové moje hobby," dodává pan František.

Tábořiště Špinka na Náchodsku je v létě plné života

Na místní podmínky si zvykli. Recepci s pitnou vodou mají na dohled, stejně jako kadibudku, tedy suchý záchod. Splachovací v kempu zatím není. To se provozovatel Lukáš Štěpánský chystá změnit, v plánu má také výstavbu pěti nových chat.

„Nyní je tady většina chat soukromých. Takže momentálně pronajímáme jen místa pro ubytování v rámci karavanů nebo stanů."

Kromě stálé klientely se současný provozovatel snaží nalákat i jednorázové návštěvníky. Během léta tak pořádá diskotéky, koncerty nebo sportovní turnaje.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související