Nejstarší tábor v Královéhradeckém kraji baví děti i dospělé už 90 let. Jak se za tu dobu změnil?

29. srpen 2020 10:25

Tábor Českobratrské církve evangelické v Bělči nad Orlicí slaví už 90. narozeniny. Jde o nejstarší zařízení tohoto typu v Královéhradeckém kraji. Vznikl v období první republiky, kdy táboření mělo úplně jiný rozměr než dnes.

S Václavem Španihelem, správcem zdejšího tábora, stojíme na nejstarším místě. Došli jsme na takovou téměř "náves" a všude okolo jsou budovy. Tady tedy před 90 lety vše začalo.

Čtěte také

„Ano, stojíme vedle srubu manželů Novotných, to byli zakladatelé tábora. A zhruba pět let od jeho založení si zde postavili srub, který má tedy 85 let. Starší stavba se nám nedochovala."

Teď je okolo spousta chatek, tábor je poměrně rozlehlý. Jak to tu ale vypadalo tenkrát?
„Bylo to v podstatě na samém začátku tábornictví v Československu. Lidé byli plni nadšení a elánu. A chtěl i farář Novotný dokázat, že umí udělat tábor. Bylo to velice skromné, dřevěné chatky prakticky neměly dveře, hodny byly stavěny svépomocí. Ale i tak za vším stály velké náklady."

Čtěte také

Jdeme se podívat do zační části tábora za Jiřím Burešem, dlouholetým vedoucím zdejších letních pobytů. Ten vede tábory nebo pobyty pro lidi s postižením. Ty se zde začaly organizovat v devadesátých letech minulého století.

Jaké to je, být současně farářem a vedoucím tábora?
„Jezdím jsem už více než deset let jako farář a současně jako vedoucí tábora pro děti s postižením. A to spojení obou funkcí mi vůbec nevadí, myslím si, že se to vhodně doplňuje. Protože já jen zastřešuji celou akci, na kterou jezdí mnoho dobrovolníků. Na celém táboře mi připadá nejlepší příroda, která nás vede."

Co se na táboře za dobu jeho trvání změnilo?

„Nejdůležitější je, že jsme tady spolu a že jsme uprostřed přírody. To zůstává a myslím si, že to platilo i o době před devadesáti lety, když se tábor zakládal. Prostě jeho zakladatelé chtěli obnovit dobré a přirozené vztahy, které má člověk k životnímu prostředí a k sobě navzájem," dodává Jiří Bureš.

Nejstarší tábor v Královéhradeckém kraji baví děti i dospělé už 90 let. Jak se za tu dobu změnil?

Tábor Jana Ámose Komenského v Bělči nad Orlicí se během letošní zimy rozšíří o další klubovnu. Ta bude v budoucnu sloužit celoročně, stejně jako ostatní prostory v táboře.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související