Na virtuální Běh pro Paraple zve handicapovaný Pavel Ermis: Uděláte něco pro sebe i pro vozíčkáře!

2. červen 2022

Každý z vás se může celý červen zapojit do celorepublikového charitativního virtuálního Běhu pro Paraple. Překonejte sami sebe, porazte svoji lenost a pomozte těm, kteří si sami často pomoci nedokážou. Jak to celé funguje? Tak nám řekne Pavel Ermis, sportovec, který je sám na invalidním vozíku a dlouhou dobu hrál vozíčkářské ragby v Hradci Králové. 

Vy pocházíte ze Sedlnic na Novojičínsku, jak vzpomínáte na roky, kdy jste jezdil do Hradce Králové a byl reprezentačního ragbyového týmu?
Vzpomínám na to velice rád. V Hradci Králové bylo krásně, všichni nám tam vycházeli vstříc, měli jsme tam skvělou partu.

Centrum Paraple pomáhá vozíčkářům po rehabilitaci, jsou doma a potřebují pomoci v soběstačnosti a v různých sociálních věcech.
Pavel Ermis, handicapovaný sportovec

Byl jste vždy sportovně založený, tedy ještě před úrazem, který se vám stal? Vedli vás doma ke sportu rodiče nebo jste si ho našel sám?
Rodiče mě moc ke sportu nevedli, nikdy moc nesportovali. Ale já jsem byl vášnivý fotbalista a hokejista, strašně rád jsem lyžoval.

Čtěte také

Můžeme Pavle říct, jak jste na vozíku, co se tenkrát před lety stalo?
Byla to nešťastná náhoda, stalo se to před 33 lety, jel jsem na motorce a naboural se. Od té doby jsem na vozíčku, zlomil se mi krční obratel.

Jak se mladý člověk smiřuje s tím, že se mu jeho život ve vteřině obrátí úplně naruby?
U mě to šlo poměrně rychle. Brzy jsem se dostal do Hrabyně a tam mě vedli. Koukal jsem tam na jiné, už zkušenější vozíčkáře a chtěl jsem být už potom tak dobrý jako oni. Nevzdal jsem to a řekl si: musím žít dál, chci si život užívat.

Sport byl inspirací a hnacím motorem?
Určitě. V Hrabyni jsem přičichnul k atletice a pak jsem dělal i další sporty. Chodil jsem plavat, hodně jsem jezdil na formulce, to jsem býval i reprezentant. To je takový tříkolový vozíček, na kterém se jezdí většinou maratony. Nyní už jsou handbiky, kdysi to byly formulky.

Čtěte také

A kudy potom vedla vaše cesta k vozíčkovému ragby?
To bylo přes kamaráda, se kterým jsme jezdili právě na těch formulkách. Řekl mi, přijeď si s námi zahrát pořádný sport, ragby. Jednou jsem to zkusil a už jsem tomu úplně propadl. Máme tam pancéřované vozíčky s kolečky vzadu, abychom se nevyvrátili, špice jsou zakryty plechem, takže do sebe narážíme a někdy jsou ty nárazy fakt drsné.

A pořád ragby hrajete? Protože služebně a věkově patříte dnes už k našim nejstarším ragbistům.
Myslím, že jsem nejstarší, ale asi nejsem nejdéle hrající, ještě tam je jeden kluk, který hraje déle. Zrovna ten mě do tohoto sportu dostal. Ale stále hraji v Ostravě, reprezentaci už jsem ovšem opustil, už se víceméně začínám šetřit.

Představíte nám charitativní virtuální Běh pro Paraple, do kterého se během měsíce června může zapojit každý z nás? Co je to za akci?
Je to akce víceméně pro všechny, kteří se chtějí nějak zapojit do běhu, chůze a přispět malou částkou na konto Paraple.

Běh a jízda pro Paraple 2022

Jak to funguje? Prý k tomu potřebujeme chytrou aplikaci v hodinkách nebo v telefonu.
Ano, nejdříve je třeba se zaregistrovat, tam vyplníte kategorii, kterou chceme absolvovat, tedy buď běh nebo nějakou jízdu, je tam samozřejmě výběr, můžete třeba běžet i s pejskem, jet na kole nebo na kolečkových bruslích, maminky s kočárkem. Všichni, kteří se zaregistrují, zaplatí vstupní příspěvek a dostanou nějaké číslo. Potom svoji jízdu či běh zaznamenají na chytré hodinky nebo mobil, odkud se to nahrává na internet pod jejich startovním číslem. Lidé tak mohou přispět na dobrou věc a mohou také vyhrát hodnotné ceny od našich sponzorů.

Čtěte také

Červen už je, tedy zaregistrovat se opravdu můžeme kdykoliv?
Určitě. Můžete to udělat klidně do konce měsíce, to vůbec nevadí. Já jsem si včera zkusil první jízdu a funguje to velice dobře.

Je to úžasný nápad, taková virtuální akce. Protože existuje i klasický charitativní Běh pro Paraple, nikoliv virtuální.
Toho jsem se zúčastňoval vždy v Praze, letos to bude právě tento víkend, 4. června. Tahle virtuální záležitost je víceméně novinka od loňského roku, kdy byl covid a nemohli jsme se sejít. Všichni, kdo se podívají na webové stránky behproparaple.cz, se tam dozví všechny informace a je tam právě i ona registrace.

Čtěte také

Jak je důležitá organizace Centrum Paraple pro vás vozíčkáře?
Je to víceméně hlavně pro vozíčkáře. Centrum pomáhá lidem, když projdou rehabilitací, potom jsou doma a potřebují ještě pomáhat v soběstačnosti, v různých sociálních věcech. Jsou tam i psychologové, ke sportu se tam dostaneme. Když jsem byl poprvé v Parapleti, tak jsem podlehl handbiku a víceméně ho mám jako doplňkový sport k ragby. A my budeme moc rádi, když si lidé s námi zaběhají a zajezdí. Udělají něco pro sebe i pro nás.

Sportovec s velkým srdcem Pavel Ermis vás všechny pozval na charitativní virtuální Běhu pro Paraple. Zapojte se!

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.