Na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně se můžete procházet Medvědí stezkou i v podzimních dnech

14. září 2019 09:57

Milovníci přírody v těchto dnech často tráví víkendy na horách. Podzimní příroda je například v Krkonoších jedinečná, turistům ale tato oblast nabízí mnohem víc. Třeba tematické procházky. Jednou z nich je například Medvědí naučná stezka vedoucí z vrcholu až do údolí. Vypravila se po ní i reportérka Jana Házová a nebyla sama.

Kdo rád putuje a cestuje, tak má mnoho možností i na podzim se vydat například do Krkonoš. Spolu se Zdeňkem Spilkou, vedoucím technického provozu lanových drah, jsme se zastavili nahoře u lanovky na Medvědíně. Tady je cedule s poetickým názvem Medvědí cesta. A jsou tu dokonce hned dvě trasy.

Čtěte také

„Tady se nacházíme na vstupním bodu naučných stezek na Medvědíně. A tato stezka, u které právě stojíme, je po dřevěných sochách medvědů, které se nachází na různých stanovištích. Vždy je tam popis a také různé úkoly," vysvětluje Zdeněk Spilka.

Zastavujeme skupinku turistů, kteří se u sochy medvěda fotografovali a ptáme se, jestli jdou po Medvědí stezce poprvé, nebo tady již byli v minulosti?

Na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně se můžete procházet Medvědí stezkou

„Moje švagrová tady byla už vícekrát, ale já jsem tady poprvé. My jsme přijeli až z italské Florencie, můj manžel je Ital. A ostatní členové výpravy jsou od Kroměříže, z Moravy. My jsme rodina, patříme k sobě. Všem se nám tady opravdu moc líbí," usmívají se Merta, Marcela, Zdeněk, Božena a Luis.

Čtěte také

„Mile mne to potěšilo, je příjemné, když i cizinci se o tohle zajímají a mají zájem o takové drobnosti," říká Zdeněk Spilka.

Medvědí cesta, to je trasa, kterou se tato skupinka turistů vydává. V čem je vlastně kouzlo této trasy?
„Kouzlo spočívá v krásných dřevěných sochách. To zabaví i děti, které potom mají zájem putovat k dalšímu stanovišti a obkreslit si dalšího medvěda."

Kolik medvědů na celé trase potkáme?

„Na trase dlouhé asi 4 kilometry můžete potkat celkem 7 medvědů. A cesta vás dovede zpátky k dolní stanici lanovky na Medvědín," dodává Zdeněk Spilka.

Na Medvědíně ve Špindlerově Mlýně se můžete procházet Medvědí stezkou

Všechny pěší naučné trasy v okolí jsou přístupné pouze do chvíle, než napadne první sníh.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související