Mrazy vážně poškodily ovocné stromy, škody zatím asi 100 milionů Kč

24. září 2010

Mrazy, které ve druhé polovině minulého týdne zasáhly Českou republiku, vážně poškodily ovocné výsadby, zejména třešně, broskve a meruňky. Největší škody ovocnáři čekají u třešní, u kterých podle lokality a odrůdy zřejmě zmrzlo 80 až 100 procent květů. Škody se zatím odhadují na 100 milionů korun, z toho polovina připadá na třešně. ČTK to řekl v Holovousech na Jičínsku tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Dodal, že šlo o největší poškození květů mrazy za posledních 20 let. Mrazy poškodily také broskve a meruňky, a to zejména v pěstitelských oblastech v Čechách, například na Litoměřicku. Morava, kde se meruňky a broskve pěstují nejčastěji, dopadla lépe.

Menší škody ovocnáři čekají také na hruškách, višních či švestkách. "Poškození se nevyhnul ani hlavní ovocný druh jabloně, který v tu dobu nebyl v květu. Z některých regionů, například v Ústeckém a Libereckém kraji, je hlášeno vážné poškození právě u jabloní," řekl Ludvík.
Konečné hodnocení škod bude podle něj možné udělat nejdříve za měsíc po úplném ukončení květu všech ovocných druhů. "V tuto chvíli jsou jasné škody u třešní. Ostatní ovocné druhy i při částečném poškození mohou vykázat průměrnou sklizeň, jelikož letošní násada květů u všech ovocných druhů je vysoká," řekl Ludvík.
Ranní teploty se minulý týden ve čtvrtek a pátek pohybovaly nejčastěji od minus dvou do minus čtyř stupňů Celsia. "V některých ovocnářských lokalitách jsme ale zaznamenaly až teploty osm stupňů pod nulou," řekl Ludvík. Naposledy mrazy způsobily vážnější škody v roce 2002. Tehdy pomrzly meruňky v květu natolik, že jejich úroda spadla o 60 procent na pouhých 1434 tun.
Ročně se v ČR v intenzivních sadech sklidí kolem 200.000 tun ovoce v přibližné hodnotě 1,3 miliardy korun. Mrazy nejvíce poškozených třešní se v minulých šesti letech sklízelo od 1500 do 2900 tun ročně.

Logo
Spustit audio