Milan Šimek sváží celý život s koňmi dřevo z lesa. Fyzicky namáhavou práci miluje pro její svobodu

26. červenec 2022 07:49

V českých lesích jsou stále potřeba koně pro stahování dřeva z těžko přístupných lokalit. Na strmých svazích, nebo úzkých lesních cestách totiž není možné využít techniku. Práce v lese je přitom fyzicky namáhavá a to jak pro koně, tak i kočího.

Čtěte také

Les kousek od Police nad Metují na Náchodsku, místo, kam se nedostane těžká technika. O přepravu kmenů stromů se tady stará Milan Šimek a jeho kůň Gaston.

Gaston dostává postroj, pobočnice, podušku a chomout a společně s kočím míří pro první várku dřeva.

Milan Šimek dělá tuhle práci od vojny, tedy už 38 let. Vystřídal desítku koní. Vztah měl ke každému, s jedním to prý ale bylo výjimečné. Kupoval ho jako hříbě, prožili spolu kus života. „Ten kůň ke mě tak zajímavě přilnul. Byl to hřebec, velice hodný kůň. Zažili jsme spolu v zimě hroznou vánici, takovou tu bílou tmu. A je to tak, že vám prostě v životě něco přiroste k srdci.“

Skvěle si ale Milan rozumí i se svým současným parťákem, Gastonem. V lese spolu pracují posledních šest let. „Ale je to trochu paličák. Musí se někdy ukázat, kdo tady je pánem.

Čtěte také

Na své práci si Milan Šimek cení hlavně svobody. Někdy pracuje ráno, jindy večer, místo pondělí jde do lesa třeba v sobotu. „V lese, v tom klidu, je tam člověk sám pro sebe, na svobodné noze. Je to dobrodružné. Ani nevím, jak to mám říct, já jsme nikdy v životě nebyl v továrně. To nejde popsat. Nejste nikde za plotem, jste v přírodě, tak mne to zkrátka baví.

Milanu Šimkovi bude brzy šedesát a je tak prý možné, že Gaston je jeho poslední kůň pro práci v lese. „Jsou tu léta, tak se musí počítat s ledasčím. Takový je život. Všechno na světě má začátek i svůj konec.

Sehnat nástupce prý ale bude těžké. Práce v lese je dřina, svážet dřevo je někdy potřeba bez ohledu na počasí. Navíc se kočí musí postarat také o koně. V Broumovském výběžku už tuhle práce dělá jen několik lidí.

Spustit audio

Související