MDŽ, nebo-li mezinárodní den žen, je zpět. Podle obchodníků se těší stále větší oblibě

8. březen 2018 08:50

Červený karafiát a bonboniéra. Typický dárek pro ženy k jejich svátku, který právě dnes slaví. Majitelé řady květinářství a cukráren se s předstihem předzásobili. Očekávají velký zájem zákazníků. Nejen starších, ale tento svátek se podle nich postupně dostává do povědomí i mladší generaci.

Červená srdce, vázy plné červených karafiátů a velký nápis MDŽ. Tak vypadá vitrína jednoho z květinářství ve Vrchlabí.

„Máme takovou krásnou retro vitrínu. Krásné červené karafiáty a k tomu asparágus. I nápis je retro," říká aranžérka Alena Odvárková.

Růže

Na mezinárodní žen se toto květinářství po loňských zkušenostech, kdy byl zájem zákazníků opravdu hodně velký, dostatečně předzásobilo.

„Nemůžeme říct, že už nemáme. Takže máme dopředu určitě nějakou zásobu. Máme asi 200 karafiátů, převážně červených," vysvětluje Alena Odvárková.

Pro květiny přichází především starší muži, ale podle pracovnic květinářství přibývá i mladších zákazníků.

„Chodí i mladí muži. Kupují maminkám, babičkám i přítelkyním. Starší muži kupují spíš karafiáty a ti mladší spíš růžičky a gerberky," říká Alena Odvárková.

zákusky

Muži kromě květin plánujísvé partnerky překvapit také něčím skladkým. Majitelé cukráren od začátku týdne sepisují objednávky, kterých je téměř o polovinu víc než v jiné dny.

„Určitě se zvýší tržby. Zvýší se odbyt zákusků. Lidé počítají s tím, že si udělají hezké odpoledne, sednou si. Těch zákusků se určitě prodává víc," potvrzuje vedoucí Cukrárny Lenka Tótová. Podle ní je největší zájem o zákusky zdobené čerstvým ovocem.

Spustit audio

Související