Luboš Tuzar starostuje Smiřicím šesté funkční období: Už poslední, snažím si zachovat duševní zdraví

6. prosinec 2023

Vezmeme vás do města, které leží nedaleko Hradce Králové, protéká ním řeka Labe, žije tam kolem 3 000 obyvatel a každý rok se tam místní kaple rozezní úžasným hudebním festivalem. Akustika té kaple je výjimečná, stejně jako atmosféra celého festivalu. A už přes 20 let šéfuje zdejší radnici Luboš Tuzar, starosta Smiřic.

Už jste ve Smiřicích také rozsvítili vánoční strom?
Obecně jsme rozsvítili vánoční výzdobu a samozřejmě blízko náměstí máme i rozsvícený strom, sekvojovec. Je obrovský a ta už firma říkala, že to snad dělá naposledy, protože je to docela dobrodružné dávat nahoru z té plošiny ozdoby. On je tak pěkně narostlý, takže vypadá moc hezky. Sice není úplně přímo na náměstí, ale z náměstí je krásně vidět. A chystáme se na dění okolo vánočních svátků.

Čtěte také

Zdržme se u ještě té předvánoční atmosféry, protože vás čeká také spousta hezkých hudebních programů v adventním čase.
Je to tak. Myslíme si, že hezkých a věříme, že i návštěvníci to vyhodnotí stejně. V prosinci bude koncert Jitky Zelenkové, který je již vyprodaný. A předcházet tomu bude samozřejmě společenská akce celorepubliková Česko zpívá koledy, ta bude probíhat u nás na náměstí a zúčastní se jí naše základní umělecká škola. Lidé si tam dají svařáček a trdelník a společně si zazpívají.

Čtvero smiřických období je celoroční hudební projekt. Máme jarní část, přes léto open air venku, následuje podzimní část a pak vánoční.
Luboš Tuzar, starosta Smiřic

Slyšel jsem, že si snad s Jitkou Zelenkovou vaši žáci ze základní umělecké školy také zazpívají nějakou písničku?
Ano, nacvičují společnou skladbu. Takže návštěvníci, kteří přijdou na tento koncert, tak budou mile překvapeni.

Odstartovali jste i předprodej na Smiřické svátky hudby, tradiční velký festival. Příští rok bude již 21. ročník.
Spouštíme standardně na začátku prosince předprodej, protože řada lidí využije vstupenky třeba jako vánoční dárek babičkám nebo tetičkám.

Čtěte také

Jak tedy bude příští rok vypadat festival Smiřické svátky hudby?
Už máme vydefinovánu jarní část, kdy začínáme 9. března. A bude to koncert nazvaný Od klasiky k jazzu, jehož průvodcem bude architekt a divadelník David Vávra. Tedy bude se tam snoubit humor, dobré a inteligentní slovo s výbornou muzikou. Následovat bude 16. března koncert pod názvem Barokní hudební skvosty a to bude houslový virtuos Václav Hudeček. Třetí koncert bude Souznění v kontrastu, to je koncert Julie Svěcené a Kristýny Soukupové, doprovázet je bude Magda Jíšová na varhany a pan Chrobák na klavír. To bude koncert mladých, nicméně velmi talentovaných interpretů. A pak přijde na řadu Chantal Poullain. Francouzské šansony v jejím podání, s jejím hlasem, to bude fantastický zážitek.

A jaký pak bude závěr oné jarní části festivalu?
Závěr jarní části bude druhý ročník našeho projektu, který jsme loni poprvé nastartovali, a má podtext Smiřické svátky hudby podporují mladé talenty. Loni jsme dali příležitost žákům základních uměleckých škol průřezem z celé naší republiky, aby vystoupili. Účastnily še čtyři zušky. A tento formát budeme zachovávat. V současné době oslovujeme zušky, jestli mají zájem se účastnit. Z těch, co budou mít zájem, sestavíme blok koncertu. Někteří návštěvníci loni říkali, že za těch 20 let to byl jeden z nejhezčích koncertů.

Co nás trápí, to je samozřejmě doprava. To je takové základní nepříjemné téma, které ve Smiřicích máme. Snažíme se s tím dělat, co můžeme.
Luboš Tuzar, starosta Smiřic

Ovšem vy ve vašem městě také už starostuje 20 let, je to tak?
21 let už to je, ano. Teď startuji 22 rok. Šesté volební období nebo funkční období.

Bude poslední?
Bezesporu bude poslední. Snažím si zachovat duševní zdraví, takhle bych to řekl.

Čtěte také

Pojďme se ještě vrátit ke Smiřickým svátkům hudby. Pozvali jsme na jarní část, protože dříve se festival jen v tomto období, ale teď je už celoroční.
Když jsme se pracovně rozešli s houslistou Jaroslavem Svěceným a vzali jsme si dramaturgii a organizaci celého festivalu pod naše křídla, tak jsme udělali Čtvero smiřických období. Máme jarní část, přes léto máme open air venku, následuje podzimní část a pak vánoční. Je to celoroční projekt.

Řekněte mi, co je u vás ve Smiřicích nového? Co se vám povedlo v tomto roce, pochlubte se.
Řadu věcí připravujeme projekčně, takže výsledek třeba ještě není vidět. Teď nás čeká důležité jednání 15. prosince s památkovým odborem, řešíme projekt obnovy pivovaru a vůbec celého zámeckého areálu s dalšími spoluinvestory. To je prioritně věc číslo jedna. A další oblast, na kterou cílíme, je sport, podpora mládeže a pohybových aktivit. Chceme vybudovat v příštím roce tréninkové hřiště s umělým povrchem v areálu sportovního fotbalového klubu, udělat tam tři univerzální kurty na tenis, volejbal a nohejbal.

Čtěte také

Rekonstruovali jsme letos část sociálního zařízení ve škole, což nebylo úplně jednoduché, protože tři patra šla úplně pryč až na cihlu se všemi instalacemi. A příští rok budeme na základní škole opravovat střechu, takže plánů je spousta. Pořizujeme třeba nový údržbový vůz za zhruba 4 miliony korun na zametání silnic. Takže plánů máme spoustu, cílíme na investice zhruba za 200 milionů do budoucna.

Je také něco, co se třeba nedaří nebo se nepovedlo?
Co nás trápí, to je samozřejmě doprava. Smiřice jsou přetížené zejména v období řepné kampaně. Tedy dopravou se zabýváme. Je to asi takové základní nepříjemné téma, které ve Smiřicích máme, a snažíme se s tím dělat, co můžeme.

Co vás naopak potěšilo v poslední době? Z čeho jste měl největší radost?
Obecně se snažím být neustálým životním optimistou, ale někdy člověka okolí sráží do kolen. Ale já mám radost i z drobností, které se povedou. Například když člověk podpoří nějaké dětské aktivity, tak to jsou věci, které potěší. A ostatní takzvané tvrdé investice, to je rutina. Ty uděláte a jdete dál, směřujete zase k dalším.

Luboš Tuzar a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl starosta Smiřic Luboš Tuzar. Moc děkuji za návštěvu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související