Lesní mateřská škola v Třebechovicích pod Orebem shání peníze na opravu zázemí pro děti

30. červen 2018 09:52

Lesní mateřská škola v Třebechovicích pod Orebem chce do budoucna opravit a rozšířit zázemí pro děti. Spolek Lesokruh, který školku provozuje, vypracoval projekt a zažádal si o dotaci na Ministerstvu životního prostředí. Ta je podmíněna finanční spoluúčastí a část těchto peněz chce spolek získat jako nenávratnou finanční pomoc z rozpočtu města.

Spolek Lesokruh má na Ministerstvu životního prostředí zažádáno o půl milionovou dotaci, která má pomoci vylepšit zázemí pro děti v lesní mateřské škole. Stávající dřevený domek, který školka využívá od svého založení v loňském roce, začíná být nevyhovující.

V Lišákově doupěti se nespěchá. Lesní mateřská školka v Hořicích žije v souladu s přírodou

Osvěžení s třešňovou šťávou

Kousek od  lesa, na dosah od Masarykovy věže samostatnosti v Hořicích, za žlutými vraty ve velké zahradě stojí mongolská jurta a malý domek. Jsme v Lišákově doupěti, v lesní mateřské školce v Hořicích. 

„Máme dřevěný domoček, jehož střecha už dost pamatuje. A když byla vypsána ona dotace speciálně pro lesní kluby, tak jsem se ji rozhodla využít pro to, abychom mohli střechu opravit. Ale pak se nám to rozleželo a říkali jsme si, proč jen střechu, když je o školku velký zájem," říká koordinátorka Lesokruhu Martina Kašparová.

Dotace od ministerstva je podmíněna patnáctiprocentní spoluúčastí, což pro spolek znamená sehnat 75 tisíc korun. O tyto peníze nebo alespoň jejich část zažádal Lesokruh město Třebechovice pod Orebem a na jednání zastupitelstva se na toto téma strhla bouřlivá diskuse.

Lesní mateřská škola v Třebechovicích pod Orebem, chce rozšířit zázemí pro děti

„Myslím si, že by město mělo podobné aktivity podporovat. Myslím si, že i alternativy jsou pro část občanů a město by je prostě mělo podpořit," říká zastupitelka Kateřina Čapková zvolená za KDU-ČSL.

Čtěte takéLesokruh Třebechovice pod Orebem

Na přidělení peněz nakonec zastupitelé nenašli společnou řeč.

„V té žádosti bylo několik nejasností a zastupitelstvo rozhodlo odložit řešení a výsledek na příští zasedání," okomentoval rozhodnutí zastupitelstva nezávislý starosta města Jiří Němec.

Lesní mateřská škola v Třebechovicích pod Orebem, chce rozšířit zázemí pro děti

Ministerstvo životního prostředí by o poskytnutí dotace pro spolek Lesokruh mělo rozhodnout v následujících týdnech, jak k celé věci přistoupí třebechovické zastupitelstvo bude jasno v září.

Spustit audio

Související