Lanová dráha na Sněžku je ještě lanovčí mládě. Na konci roku oslaví páté narozeniny

9. listopad 2018 10:46

Pokud se chcete vypravit lanovkou na Sněžku, můžete až do 7. prosince jen o víkendech. Do té doby je v pracovních dnech lanovka pod pečlivým dohledem pracovníků servisu. Nová lanová dráha na Sněžku oslaví na konci roku teprve své páté narozeniny. Ale i tak je na ni potřeba dohlížet, zanedbat údržbu relativně nového zařízení by se nemuselo vyplatit. 

Pátou sezónu startuje kabinková lanovka na Sněžku. V roce 2014 nahradila původní dvousedačkovou

Lanovka na Sněžku

Za pár dní zahájí svou pátou sezónu nová lanovka na Sněžku. Ta je v provozu od jara 2014, kdy nahradila třiašedesát let starou původní lanovku. Na čtrnáctiminutovou cestu na vrchol Sněžky vás ve vysílání sice nevezmeme, ale na výlet do Pece pod Sněžkou přeci jen ano. 

Období oprav mají na Sněžce právě v těchto dnech. Silný pískavý zvuk se ozve vždy, když se lanovka rozjíždí, a běžní návštěvníci ho mohou slyšet až do 7. prosince jen o víkendech, kde je lanovka v provozu. Jinak se na ní intenzivně pracuje.

Konkrétně na kabinkách se kontroluje především jejich uchycení, říká náčelník lanové dráhy Jiří Martinec: „Jednou ze základních podmínek je, že veškeré uchycení u všech kabin musí být prohlédnuto v rozebraném stavu během pěti let. Jsou tam také další a další termíny. Také defektoskopie, tu právě nyní najíždíme. Ta je tedy nutná až po pět letech, ale když už jsou ty díly rozebrány na stole, tak se to všechno dělá daleko lehčeji."

Protože je potřeba kabinu sundat, musí jí obsluha dostat na speciální místo. V dolní stanici lanovky se proto sníží okolní podlaha a vytvoří se jakási ulička, kterou lanovka zacouvá do takzvané garáže.

Nová kabinková lanovka na Sněžku v provozu

Snížení podlahy zabere díky hydraulice zhruba minutu, dřív to ručně trvalo násobně déle a podlahu muselo doslova odnést šest lidí.

Ani v současnosti se ale bez lidské obsluhy a bez fyzické práce lanovka neobejde - a podle Jiřího Martince slovo „obsluha" neznamená jen prodavače jízdenek: „Takové ty odborné práce dělají strojníci. Mám tady dva elektrikáře, kteří si procházejí elektrické záležitosti. Jsou tu dva strojaři, kteří dělají kompletní kontrolu pohonů a pohonné stanice Růžová hora. Pak tady mám dva pochůzkáře, to už jsou letití zaměstnanci. Ti během provozu dělají staniční pracovníky. A během revizí dělají strojní údržbáře. To znamená, že projíždějí celou trať a dělají kontroly spodní a horní stanice v Peci pod Sněžkou a na Sněžce."

Lanovka na Sněžku

A právě tahle parta má tedy v těchto dnech napilno, desítky hodin zabere třeba čištění interiérů kabinek.

Práci obsluze přidělávají i sami návštěvníci, kteří jsou schopni polepit interiéry kabinek samolepkami, případů závažnějšího úmyslného poškození interiéru - například poškrábání nebo pořezání sedaček - je prý naštěstí minimum.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související