Královéhradecké školy zřizované městem by si v příštím roce mohly finančně polepšit

21. listopad 2019 09:51

Školy v Hradci Králové zřizované městem by mohly získat v příštím roce více peněz. Konkrétně až o 15 milionů korun. Mají být určené na takzvané provozní výdaje. Od roku 2013 se částka na ně určená zvýšila o zhruba 6 procent. Podle názorů některých politiků ve vedení radnice ale peníze neodpovídají nárůstu financí, které město dostává z rozpočtového určení daní.

V návrhu rozpočtu města na rok 2020 se zatím počítá v sekci provozních výdajů škol s částkou zhruba 106 milionů korun.

Čtěte také

Náměstek primátora zodpovědný za školství Martin Hanousek ze Strany zelených na poslední radě města předložil návrh, který počítá s 15 milionovým navýšením této částky. Městští radní, ale zatím nenašli společnou řeč, a doporučili materiály dopracovat.

„Já upozorňuji na to, že jsme od roku 2013 nepřidali školám na samotný provoz. Trošičku mají obavu o to, že je to taková anonymní složka, kdy musíme samozřejmě dávat pozor na to, abychom tam zase nesypali peněz moc a ty školy s tím neškaredily," řekl k jednání rady Martin Hanousek.

V roce 2013 dostávaly školy na své provozní výdaje 100 milionů korun

Od té doby se zvýšil nejen počet žáků, ale také došlo k výraznému nárůstu peněz, které město dostává z rozpočtového určení daní. Částka provozních výdajů se ale zvýšila jen nepatrně.

Děti ve škole (ilustrační foto)

„Od roku 2013 nám narostl i počet žáků o 18 procent. A také inflace o 10 procent. My jsme dali ovšem jen o 6 procent prostředků navíc. Když srovnáme to, co školy dostávají řekněme na žáka, tak jsme na 81 procentech roku 2013," vypočítává náměstek primátora Martin Hanousek.

Čtěte také

Případnou změnu rozpočtu v této oblasti by ještě muselo schválit městské zastupitelstvo. V tomto případě by ale vše mohlo proběhnout hladce.

„My jsme rozhodně pro, protože to je správný krok. A jsem rád, že si ředitelé škol všimli, když to řeknu lidově, co by jim patřilo a co jim patří. Oni s tím přišli, že jsou podfinancováni. Protože rozpočtové určení daní určuje přímo nějaký procentuální díl, který by měli mít na provozní výdaje na školách. A to se neplnilo," říká za Hradecký demokratický klub Zdeněk Fink.

Zda opravdu dojde k navýšení částky na provozní výdaje škol by mělo být jasno nejpozději do konce roku.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související