Kolagen je skutečně nutnost? V kloubních chrupavkách, kůži, vlasech i nehtech zajišťuje pružnost

28. březen 2024

Radioporadna o kolagenu. Naším hostem je Ing. Hana Střítecká z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, zároveň také ředitelka spolku Fér potravina. Kolagen je možná pro některé zázračnou látkou, na kterou spoléhají. Pomůže vyhladit vrásky, vyléčit naše klouby, abychom zase běhali jako kamzíci?

Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. Hana Střítecká, DiS., Ph.D.

Nutriční terapeutka, chemická technoložka, vysokoškolská pedagožka z Ústavu preventivního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové a ředitelka spolku Fér potravina. Ve své praxi se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou, technologických postupech výroby potravin a orientováním se v jejich nabídce.

Začala bych tím, co to vlastně kolagen je. Je to bílkovina tělu nejen vlastní, ale i hojně zastoupený. Celkově cca 30 procent, ale v kloubních chrupavkách už je to 70 procent. Kromě nich je i v kůži, šlachách, vlasech nehtech. Všude tam zajišťuje pružnost.

Bohužel mnoho „gumových" sladkostí není ze želatiny, ale z agaru a to je něco úplně jiného. Agar je polysacharid - nikoli bílkovina.
Ing. Hana Střítecká, Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty UK v Hradci Králové

Tělo si ho tvoří dostatek, ale jen do určitého věku, uvádí se, že tak kolem 40 roku věku bychom už měli na jeho příjem dávat pozor, někteří odborníci dokonce tento věk snižují na 30 let. Předejdeme tím ztrácení pružnosti kůže, tvorby hlubokých vrásek, rychlejšímu opotřebení kloubních chrupavek, ale třeba i zvýšené propustnosti střeva.

Kolagenu je několik typů

U obratlovců máme doposud identifikováno 28 typů kolagenů. Liší se velikostí a tvarem - zda tvoří síť (kolagen IV, VII a X) nebo jen vlákna. Těch jen vláknitých je více (např. I, II, II, V …).

Čtěte také

Typ I je v lidském těle nejrozšířenější a je tvořen hustšími vlákny. Představuje až 90 procent všech kolagenů v těle a je v kostech, šlachách, kůži a pojivových tkáních.
Typ II má vlákna volnější. Vyskytuje se hlavně v chrupavkách, kterou jsou díky němu elastické a mají za úkol chránit klouby před mechanickým opotřebením.
Typ III je zejména v mladším těle, ve stáří se vytrácí. Je součástí svalu, orgánů a tepen a opět zajišťuje elasticitu.
Typ IV je základní „lamitánt" v buňkách. Je součástí vrstev pokožky
Typ V je na povrchu buněk, najdeme ho ve vlasech nebo v placentě.

Nicméně pro lidský organismus jsou nejdůležitější kolageny I až IV.

Pokud bychom vzali kolagen jako takový, tak jeho molekula je příliš veliká a struktura složitá na to, aby ji lidské tělo dokázalo z externího zdroje využít. Proto je potřeba aby doplňky stravy, ale i potravinové zdroje bohaté na kolagen byly dále zpracovány a došlo k různému štěpení - hydrolýze.

Čtěte také

První takovým stupněm „úpravy" kolagenu je želatina - jedná se o denaruraci (rozpletení složité struktury) - částečné rozložení kolagenu. Vzniká, ale až při tepelném opracování kolagenu. Díky denaturaci je želatina pro nás již využitelná, byť stále omezeně. Aby se pro nás stal kolagen ještě více biologicky aktivní (tedy využitelný) je ještě potřeba denaturovaná vlákna ještě naštípat na kratší - hydrolyzovat je.

Tedy želatina i hydrolyzovaný kolagen obsahují stejné aminokyseliny, jen jejich řetězce jsou různě dlouhé. Díky tomu se například želatina rozpouští pouze v teplé vodě, kde tvoří gelovitou látku a po vychladnutí opět tuhne, kdežto hydrolyzovaný kolagen můžeme rozpouštět ve vodě studené.

Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.

Zdroje pro výrobu kolagenových suplementů jsou různé od kůží či jiných částí těla skotu, drůbeže a prasat, třeba i v současnosti čím dál tím více se objevovaný mořský kolagen pocházejícíc z kůže ryb. Podle toho z jaké části zvířat je kolagen získáván, podle toho obsahuje daný typ. Tedy např. z chrupavek typ II, z kůže typ I.

Čtěte také

K lepšímu efektu suplementů může pomoci přítomnost vitamínu C, který zlepšuje následné využití a zpracování kolagenových vláken v těle. Novější výzkumu ukazují, že ale dalším vhodným pomocníkem je kyselina hyalurovová (HA), zejména pokud se jedná o suplementy pro pohybový aparát, tam je vhodné, aby kolagen a HA doplňoval i chondroitin sulfát.

Pokud nechceme sáhnout po suplementech, kde hledat v potravinových zdrojích? Výhodu mají ti, co rádi okusují chrupavky z kostí. Pro ostatní klidně i jen dlouho tažený vývar, sulc z nožiček a kůže nebo třeba želatina, ať už v podobě sladké či slané.

Jen pozor, bohužel velké množství zejména „gumových" sladkostí není ze želatiny, ale z agaru a to je něco úplně jiného. Agar je totiž polysacharid - nikoli bílkovina!

Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o kolagenu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.