Jak si poradit s úrodou na zahrádce. Zpracování ovoce a letní pečení. Co vykouzlíme z cuket?

25. červenec 2018

Jak zpracovat nejen cukety ale i letní úrodu ovoce nám poradila Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářské školy ve Smiřicích. Jak jednoduše a rychle zavařit broskve, jaké jsou nové metody při výrobě marmelád, co použít místo chemických konzervantů a jestli je možné snížit množství cukru v zavařeninách.

Co všecfno můžeme vykouzlit z cuket? Zkuste recepty Miroslavy Teichmanové.

Cuketová topinková směs
Suroviny: 1,5 kg cukety - nastrouhat nahrubo, 2 cibule, 1 palička česneku, 125 ml olivového oleje, 3 lžičky soli, 3 lžíce cukru, 2 lžíce vinného octa, 400 gramů drcených rajčat, 1-2 lžičky chilli

Postup: Vše promícháme, dáme do pekáče a při 180 stupních necháme v troubě péct hodinu až hodinu a půl. Pak nabereme do skleniček, zavřeme a otočíme na chvíli dnem vzhůru. Směs je výborná na topinky, pod maso, na pizzu, na slané koláče a podobně.

Cukety, ilustrační foto

Cuketový sachr dort
Suroviny: 250 g hladké mouky, 250 g cukru, 300 g cukety (až nebudou cukety, můžeme použít jablka), 100 g tuku (Hera nebo máslo), 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 40 g kakaa

Postup: Tuk, cukr a vejce utřeme a postupně přidáváme střídavě mouku a nastrouhanou cuketu. Pokud se vám bude těsto zdát tuhé, můžete přidat trochu mléka. Dáme do vymazané dortové formy a pečeme na 180 stupňů zhruba 40 minut. Na závěr vychladlý dort potřít marmeládou a čokoládovou polevou.

Slaný cuketový koláč
Plátky chleba namočíme ve vajíčku rozšlehaném ve smetaně; dáme na dno vymazané formy a zapečeme asi 7 minut na 200 stupňů.
500 g cukety nastrouháme a podusíme se solí, pepřem a sýrem (může být i s vajíčkem).
Směs navrstvíme na zapečený chleba, poklademe plátky rajčat a posypeme drobenkou ze strouhanky a strouhaného sýra; pokapeme olejem a zapečeme na 200 stupňů kolem 50 minut.

Ovoce, borůvky, maliny

Všechny rady Miroslavy Teichmanové se dozvíte, když si naši radioporadnu poslechnete v audioarchívu.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.