Jak na tom jsou srdce východočechů?

22. září 2010

Výsledky celorepublikové akce "Flora cholesterolová liga", do které se zapojily v květnu a červnu tohoto roku i podniky z východních Čech, varují! Svou hladinu cholesterolu, která je významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění, neznalo 78 % východočeských zaměstnanců. Po jejím změření 26 % zaměstnanců těchto podniků zjistilo, že ji mají vyšší (nad 5,00 mmol/l) - a tudíž více ohrožují svůj srdečně-cévní systém. "Zvýšená hladina cholesterolu je významným rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění. V ČR ji má přitom zvýšenou téměř 70 % dospělé populace, a zejména u žen v menopauze je důležitým rizikovým faktorem," říká prof. MUDr. Michael Aschermann, DrSc., FESC, místopředseda České kardiologické společnosti.

"Všichni víme, že doporučení odborníků je jedna věc a realita bohužel jiná. I když naši pacienti vědí, jaké rizikové faktory ohrožují zdraví jejich srdce a že je možné jim čelit zdravým životním stylem, jsou často ochotni ke změně teprve poté, co musí kvůli nemoci či problémům vyhledat kardiologa. Díky prevenci by k tomu přitom dojít vůbec nemuselo," pokračuje prof. Aschermann.
Z výsledků doprovodného dotazníkového šetření "Co ještě zvládne Vaše srdce?", vytvořeného značkou Flora ve spolupráci s Klinikou GHC, Praha, vyplynulo několik prvenství, kterými se mohou východní Čechy pyšnit či se nad nimi naopak zamyslet.
I když východočeši, stejně jako dotazovaní zaměstnanci z celé ČR, zanedbávají konzumaci ovoce a zeleniny (doporučovaných 500 g, tedy cca 5 porcí, denně nesní nikdo z respondentů), na druhou stranu v porovnání s ostatními oblastmi nejméně z nich odpovědělo, že sní za den maximálně 2 porce (57 %, oproti celorepublikovému průměru 64 %).
Zaměstnanci z východních Čech by dále měli více dbát o to, jaké tuky vybírají. Na tom, který tuk používá, nezáleží 16 % dotázaných, a máslo na studenou kuchyni a rostlinné tuky pouze na kuchyni teplou používá 40 % z nich. V našem jídelníčku by přitom měly jak ve studené, tak v teplé kuchyni převládat kvalitní rostlinné tuky, které obsahují pro tělo prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny. V živočišných tucích naopak převažují nasycené mastné kyseliny, jež jsou pro naše zdraví nepříznivé a přispívají ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, proto by měly tvořit pouze 1/3 z celkového množství přijatých tuků. Tu přitom většinou bohatě naplníme již konzumací tzv. skrytých tuků, které najdeme například v tučném mase a mléčných výrobcích.
Nedostatky v jídelníčku východočeši dohání pohybovými aktivitami. 2x týdně sportuje více než čtvrtina z nich, narozdíl např. od severočeských zaměstnanců, kteří si na sportovní aktivity 2x týdně najdou čas pouze v 15 % případů.

Spustit audio