I přes zákaz jezdí někteří řidiči kamionů na most v Krňovicích, který je v havarijním stavu

4. květen 2017

Zákazová dopravní značka jako by nebyla. Tak se chovají někteří řidiči kamionů v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Od pátečního večera je tam pro nákladní dopravu kvůli havarijnímu stavu uzavřený most přes Orlici. Na místě pravidelně hlídkují dopravní policisté a pravidelně také zastavují řidiče, kteří zákaz nedodržují.

„Ukažte mi vaše doklady a doklady potřebné k řízení a provozu vozidla," zastavuje policistka řidiče kamionu, který se chystal přejet přes most v Krňovicích: „Dopravní značení vám tam zakazuje odbočit vlevo."

Řidič tvrdí, že si zákazu nevšiml: „Opravdu jsem si toho nevšiml. Dopustil jsem se přestupku, máte pravdu. Já jsem si toho fakt nevšiml."

Čtěte také

Podobně s policií mluví většina tady zastavených řidičů nákladních aut. Zkušenost starou jen pár hodin popisuje dopravní policista Ladislav Kočí: „Tak vymlouval se na to, že neví kudy má jet. Protože ho sem vede navigace a podobně. Tedy víceméně je to o té jeho nekázni, že nerespektuje to, co by měl."

Policisté v tomto úseku posílila hlídky, potvrzuje šéf dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petr Dušek: „I na toto místo jsou veleni dopravní policisté, kteří mají za úkol dohlížet na to, aby tam ta těžší vozidla nejezdila. V nepravidelných intervalech, dá se říci i několikrát denně."

Objízdná trasa pro automobily nad 3,5 tuny

Řidiči kamionu, který přes most přejede, hrozí bloková pokuta až ve výší dvou tisíc korun a to v případě, že s přestupkem na místě souhlasí.

„Pokud ne, tak správní řízení u místně příslušného správního orgánu. V případě, že by tou jízdou těžkého nákladního vozidla došlo například k poškození toho mostu, který je v současné době v havarijním stavu, tak by ta věc mohla být řešena i v trestně právní rovině," dodává Petr Dušek.

Most v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem je uzavřený pro vozidla nad 3,5 tuny

Osobní automobily přes most přejíždí kyvadlově v jednom pruhu. Silničáři jako první opatření chystají podepření mostní konstrukce, následně chtějí sepnout nosné části konstrukce pomocí napínacích táhel.

Objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 tuny:
Objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 tuny vede z Třebechovic pod Orebem po silnici I/11 přes Hradec Králové, dále přes Býšť a Bělečko. Provoz na mostě pro vozidla do 3,5 tuny je střídavý jednosměrný.

Náhradní veřejná autobusová doprava:
Na dobu dvou až tří týdnů je vytvořen speciální jízdní řád, především pro dopravu dětí z Bělče nad Orlicí a Krňovic do Hradce Králové a Třebechovic pod Orebem, ale i pro náhradu všech ostatních linek. Královéhradecký kraj zde nasadí mimořádně ve spolupráci s dopravcem mikrobus, jehož tonáž bude odpovídat povolenému limitu mostu v Krňovicích. Jízdní řád začal platit 2. 5. 2017.

autor: ova
Spustit audio