Hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření? Češi ve velkém preferují vlastní bydlení

21. leden 2020

V roce 2020 se očekává mírné zpomalení ekonomiky a také stagnace, či dokonce pokles úrokových sazeb. Česká národní banka, která určuje krátkodobou hodnotu peněz, by mohla snížit úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu. To, jestli se vyplatí bydlení financovat spíše hypotečním úvěrem, nebo úvěrem ze stavebního spoření, pak závisí na tom, jak se budou vyvíjet úrokové sazby.

Finanční poradce Radek Šejvl v naší radioporadně na téma: Hypotéky v roce 2020.

V době nízkých úrokových sazeb lidé preferují hypoteční úvěry, protože těm stavební spořitelny nemohou konkurovat. Pokud ale úrokové sazby porostou, bude možná výhodnější sáhnout po úvěru ze stavebního spoření.

Prognóza

Hypoteční trh by měl příští rok vzrůst o pět až deset procent, pokud se v ekonomice nestane nic mimořádně špatného.

Čtěte také

Obyvatelé České republiky se řadí mezi ty, kteří ve velkém preferují vlastní bydlení. Více jak dvě třetiny lidí mají vlastní nemovitost a další o ní uvažují. Tempo růstu cen domů a bytů a současně i vyšší úrokové sazby tomuto trendu ovšem moc nepřejí.

Pokud plánujete pořízení vlastního bydlení, pojďte se podívat, jaký je předpoklad pro hypotéky v roce 2020.

Co se týká vývoje cen nemovitostí, je potřeba rozlišovat lokalitu. Významný pokles cen nelze dlouhodobě očekávat. Velká města a především Praha se stále řadí na špičku lukrativního bydlení, proto je zde i nadále prognóza zdražování.

Blanka Malá a Radek Šejvl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Menší města a vesnice se mohou dočkat malého zlevnění, ale opět nelze snížení cen očekávat plošně.

Fixace hypotéky v roce 2020

Fixace hypoték se z dlouhodobého hlediska prodlužuje. Zatímco před lety byla nejoblíbenější fixace na 5 let, v současné době mnoho klientů využívá fixaci na 10 let a očekává se, že tento trend bude pokračovat i v roce 2020.

Čtěte také

Důvody jsou tři. Jedním je obava z dalšího nárůstu úrokové sazby. Druhý důvod je příjemnější - jsou jím podmínky předčasného splacení, které jsou pro klienty příznivější. V případě, že se rozhodnete hypotéku doplatit před plánovaným termínem, nehrozí vám žádné sankce jako tomu bylo dřív. Trojici uzavírá inflace, protože čím je vyšší, tím méně se reálně splatí.

Jak se bude v roce 2020 vyvíjet trh s nemovitostmi? A vyplatí se víc úvěr ze stavebka, nebo hypotéka?

Celou radioporadnu s Radkem Šejvlem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související