Holka statečná. Román Daniela Polmana představuje neuvěřitelný příběh Blanky Čílové z Nové Paky

14. březen 2024

Novopacký vytrvalostní sportovec a publicista na volné noze Daniel Polman napsal román s názvem Holka statečná. Založen je na autentickém vyprávění bezmála 96leté Blanky Čílové z Nové  Paky. Setkání s nimi vám v rozhlasové Návštěvě ráda zprostředkuje redaktorka Vlaďka Wildová.

Někdejší  šéfredaktor časopisu Lidé a hory, vytrvalostní sportovec a publicista na volné noze Daniel Polman z Nové Paky napsal román založený na autentickém vyprávění hlavní postavy, protikomunistické odbojářky pětadevadesátileté Blanky Čílové z Nové Paky.  

Čtěte také

S paní Blankou a Danielem jsme se sešli v jejím bytě, který jsme napřed trochu reportážně „prošmejdili“, koukli jsme do Blančina dívčího pokoje, do ateliéru mistra Otakara Číly, až jsme se dostali k „pokladu 3. odboje - k dokumentům K 231.

Pak už jsme se sesedli nad knihou Holka statečná, představili jsme souvislosti jejího vzniku, ale také autora Daniela Polmana, který je pro Blanku něco jako „adoptivní" vnuk.

Ve zdravém těle zdravý duch

Blízcí si jsou také v zájmu o sport. Paní Blanka je celoživotní nadšená sportovkyně, každé ráno cvičí, do 80 let jezdila v okolí na běžkách. Ty jí ale příbuzní už museli zamknout.

Blanka Čílová u památečních hodin po svých rodičích

„Nechali mi pouze hole, ale s nimi tady pravidelně dělám cesty až nahoru na Husův kopec, někdy dojdu až do Sejkornice, protože nohy musím cvičit. A tělo. Měla jsem úraz a zlomené lopatky, tak musím trénovat i ruce. A nebojím se ráno vstávat brzy. V šest hodin ráno už cvičím na posteli. Pak se jdu osprchovat studenou vodou, v létě celá, v zimě do půl těla. Denně si dám ráno většinou černou kávu a rohlík s džemem. Pak už jdu od jara do zahrady a v zimě dělám všechno možné, abych alespoň pekla a vařila. A hodně píšu. Pořád.

Čtěte také

„Blanka je ztělesněním sokolského hesla „ve zdravém těle, zdravý duch. Mám v ní i velký sportovní vzor. Já na sebe tak přísný nejsem, i když také pravidelně trénuji, také mám závislost na pohybu a na výdeji energie, dodává takřka o půl století mladší Daniel, který se přiznává, že občas Blance nestačí.

Životní krédo přebrala Blanka Čílová od Milady Horákové: „Sloužit druhým a pomáhat i své vlasti, je mým životním úkolem.

Daniel Polman zase rád povzbuzuje k nějaké aktivitě, protože jakmile se prý hýbe tělo, tak si člověk navozuje příjemnější stavy a lidé jsou pak i šťastnější. „Lidi, hýbejte se a mějte se rádi!"

Blanka a Daniel v bývalém ateliéru malíře Otakara Číly

Neuvěřitelný příběh statečné ženy Blanky Čílové (nar. 27. 9.1928), která se v mládí zapojila do protikomunistického odboje, založený na autentických rozhovorech a archivních materiálech.

Čtěte také

S manželem Zdeňkem Šolcem patřila k novopacké odbojové skupině. Roku 1949 byla celá skupina zatčena, manžel uvězněn a Blanka se stala samoživitelkou starající se o dvě malé děti. Zdeňka po propuštění sužovaly vleklé zdravotní problémy, na jejichž následky zemřel. Blanka se poté provdala za jeho nejlepšího kamaráda Vratislava Čílu, jehož režim také poslal za mříže a ostnaté dráty.

Po jeho boku se dočkala života ve svobodné zemi a vedla s ním místní pobočku Konfederace politických vězňů. Román Daniela Polmana vtahuje čtenáře do děje dialogy a napínavými scénami, zároveň předává cenné historické svědectví.

Čtěte také

Daniel Polman (nar. 1979) žije od narození v Nové Pace. S manželkou Šárkou vychovává dvě dcery. Po dokončení magisterského studia managementu cestovního ruchu byl 14 let šéfredaktorem časopisu Lidé & Hory, dnes působí jako publicista na volné noze. Kromě psaní se věnuje i vytrvalostnímu sportu, zejména ultracyklistice, v níž dosáhl několika mezinárodních úspěchů.

Sportování úspěšně propojuje i se sbírkami na pomoc nemocných a handicapovaných lidí. Zážitky z extrémních závodů popsal mj. ve dvou svých knihách: „Okolo" a „Dreaam". Je také autorem pohádkové trilogie o rodině Nezmarů s podtitulem „Pohádky pro malé i velké sportovce".

K poslechu vás zve autorka pořadu Vlaďka Wildová.

Spustit audio

Související