Festival zážitků čeká o prázdninách návštěvníky Kladského pomezí. Na co se můžete těšit?

23. červen 2019 10:09

Oblast Kladského pomezí opět nabídne letos v létě turistům zážitkový program. Ten se podle vedoucí obecně prospěšné společnosti Branka Markéty Venclové zaměří na vojenskou tematiku. Přípravy v těchto dnech finišují.

Severní stranu Krkonoš zná málokdo. Klenoty za humny aneb Polsko není turistická popelka

Vodopád Kamienczyk

Polsko přestává být turistickou „popelkou", cestu si tam nachází čím dál více Čechů. Vedle baltského pobřeží, Krakova či Varšavy se ale najde hodně zajímavostí i nedaleko za česko - polskými hranicemi.

Na co se můžeme těšit při Festivalu zážitků?
„Můžete se těšit na osm netradičních zážitkových prohlídek, které se budou konat na české a polské straně v době letních prázdnin. A první startuje na pevnosti Dobrošov," vysvětluje Markéta Venclová.

Ovšem pevnost Dobrošov je v současní době uzavřená. Jak tam tedy bude onen Festival zážitků vypadat?
„Bude uzpůsoben tomu, aby tam ta rekonstrukce mohla probíhat. Ale od začátku, kdy jsme tento projekt plánovali, tak jsme počítali s tím, že tato situace může nastat. A všechny zážitky jsou udělány tak, aby byly volně přístupné. Aby se nemuselo platit vstupné a navštívit přímo ono místo. To je samozřejmě možné, ale není to nutností pro to, aby člověk mohl zažít onu netradiční prohlídku."

Oblast Kladského pomezí opět letos nabídne turistům zážitkový program Festival zážitků

Vysvětleme tedy, co to vlastně onen Festival zážitků je. Celá akce má totiž podtitul Festivalový týden. Znamená to, že v každém dni v týdnu se koná nějaká akce a pokaždé na jiném místě. A to se cyklicky opakuje.

Kudowa Zdrój je jedno z nejstarších lázeňských městeček v Polsku. Leží těsně za našimi hranicemi

Lázeňské městečko Kudowa Zdrój leží hned za hranicí s Českem

Český rozhlas Hradec Králové vám přináší tipy na zajímavé výlety. Tentokrát jsme vypravili do Polska. Naším cílem bylo lázeňské městečko Kudowa Zdrój, které leží hned za hranicí s Českem. O zdejších léčivých pramenech se vědělo už od konce 16. století. Městečko je obklopené borovými a smrkovými lesy i skalními stěnami. Nedaleko leží i národní park Stolové hory. 

„Přesně tak. Začneme českou stranou. V pondělí je možnost navštívit pevnost Dobrošov, dál se na české straně můžete v pátek podívat na zámek Adršpach, kde se setkáte s Janem Žižkou. A každou neděli odpoledne od 13:00 do 16:00 je nedaleko od České Skalice bojiště války roku 1866, kde se můžete setkat s vojáky z této doby. A uvidíte boj o Dubenskou bažantnici," říká Markéta Venclová.

A hned doplňuje program na zbývající dny v týdnu:
„Ty jsou věnovány polské straně. Našimi partnery jsou tři polské zámky. Żelazno, Kapitanowo a zámek Sarny. A potom ještě velmi doporučuji se podívat do Klodzka, do tamní pevnosti. A ještě jeden zážitek je připraven v polské Svídnici."

Zde najdete podrobnosti o programu Festivalu zážitků v Kladském pomezí

Festival zážitků v Kladském pomezí začne hned v prvním červencovém dnu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související