Evropský den záchrany života. Masáž srdce a umělé dýchání v přímém přenosu!

16. říjen 2015

MUDr. Anatolij Truhlář, předseda České resuscitační rady, vás v naší radioporadně u příležitosti Evropského dne záchrany života naučí jak správně zareagovat v případě ohrožení života. Masáž srdce a umělé dýchání v přímém přenosu - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Nová doporučení pro resuscitaci a první pomoc začínají platit v celé Evropě. Aktualizovanými postupy se budou řídit lékaři, záchranáři i laici. Kromě jiného se zaměřují také na práci operátorů na tísňových linkách. Právě s jejich pomocí by měla být záchrana života snadnější úplně pro každého. Pravidla vydala po 5 letech Evropská resuscitační rada.

Ivo Novák z královéhradecké záchranné služby ukazuje masáž srdce. Záchrana života v přímém přenosu!

Posted by Český rozhlas Hradec Králové on 16. říjen 2015


„Lidský mozek vydrží bez přívodu kyslíku 4 až 5 minut. To znamená, že laická resuscitace je naprosto zásadní. Protože pokud na místě nikdo nezareaguje nebo zareaguje pozdě, tak potom už tam my nemáme žádnou práci,“ podotýká předseda České resuscitační rady MUDr. Anatolij Truhlář.

Aktualizované postupy mají stovky stran a řídit se podle nich bude třeba i horská služba. Důležitá je podle Anatolije Truhláře, který se na textu podílel, myšlenka, že by se nikdo neměl bát poskytnout první pomoc.

Masáž srdce je třeba zahájit ihned

„V nových doporučeních je velmi zdůrazněno, že zahájení srdeční masáže u člověka, který ji fakticky nepotřebuje - to znamená třeba u člověka s epileptickým záchvatem, mozkovou příhodou a podobně – mu nikdy neublíží. Vždycky je lepší při jakýchkoli pochybnostech masáž zahájit a pak ji skončit, než otálet u případů, které se ze začátku obtížně rozpoznávají,“ dodává předseda resuscitační rady.

Podle nových postupů by měly fungovat i kurzy první pomoci.

Spustit audio