Dosluhuje anténa, která spojuje úpickou hvězdárnu s vesmírem. Musí se vyměnit za novou

1. červen 2020 07:53

Pracovníci úpické hvězdárny musí vyměnit přijímač pro registraci rentgenového záření z vesmíru. Laicky řečeno jde o venkovní anténu, která už dosluhuje. Navíc její funkci kvůli provizornímu umístění narušuje silný vítr posledních dnů. Odborníci se ji proto chystají vyměnit. Nejde ale o úplně jednoduchou záležitost. 

Čtěte také

„Tady byl původně izolovaný sloup. Teď je to pověšeno na zábradlí. A je vidět, kudy jde anténa a mizí támhle ve stromech," říká Jan Klimeš z úpické hvězdárny.

Stojíme na pozemku hvězdárny vedle hlavní budovy. Díváme se na vysoký sloup, ze kterého vedou dráty. Co se tady s ním dělo a co se bude dít dál?

„Je to anténa. A signál z ní pak vede do rádiového přijímače, který pracuje na velmi dlouhých vlnách. A my tímto způsobem přijímáme rádiové impulsy, jejich původe je v zemské atmosféře. A vypovídají nám o množství rentgenového záření dopadajícího z kosmu do prostoru Země."

Pracovníci úpické hvězdárny musí vyměnit přijímač pro registraci rentgenového záření z vesmíru

„Je to proto, že rentgenové záření má původ na Slunci a protože my se v Úpici zabýváme Sluncem, tak tímto způsobem získáváme informaci o energetických dějích na Slunci i při zatažené obloze, když se na něj nemůžeme podívat dalekohledem."

Tento drát je pro hvězdárnu zásadní

„Fyzika je fyzika. Dlouhé vlny potřebují velké antény. Proto je tady onen dlouhý drát. My musíme anténu opravit nebo zjistit, jestli je umístěna správně. Původně byla totiž umístěna trošku jinak a nyní tady máme takový provizorní režim."

Proč je nutné anténu předělat?

Čtěte také

„Anténa byla původně umístěna na izolovaných sloupech. Ovšem ony sloupy už byly staré, protože tato metoda zde funguje od roku 1965. Šlo o klasické telegrafní dřevěné sloupy. A na nové momentálně nejsou peníze. Tedy jeden konec antény ke provizorně přivázán ke stromu a druhý na ne zrovna vábném, improvizovaném stožárku. A je to připojeno na kovové zábradlí. To není zrovna ten správný režim, v jakém by anténa měla pracovat."

Co se opravou pro hvězdárnu změní a zlepší?

„Zlepší se příjem signálů. které nás zajímají. V současné době je tam spousta rušení. Takže předpokládáme, že tohle zase zmizí. A potom se samozřejmě zlepší příjmové podmínky. Takže se vrátíme na původní citlivost aparatury," dodává Jan Klimeš.

Hvězdárna v Úpici v Podkrkonoší, která byla otevřena 8. listopadu 1959, patří mezi nejmenší hvězdárny v České republice a specializuje se na pozorování sluneční aktivity a zatmění Slunce. Pravidelně pořádá astronomické pořady spojené s pozorováním oblohy.

Obnova přijímače pro registraci rentgenového záření na úpické hvězdárně má být hotová zhruba do konce června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související