Dobře popřemýšlejte nad cílem své dovolené, každého totiž dobíjí něco jiného, radí zkušená koučka

17. červen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:44 Tanečnice Veronika Lálová a její vztah k létu a dovolené
  • 03:48 Módní trendy a Jitka Šedová: letní a plážové tašky
  • 08:24 Helena Bořilová a módní sluneční brýle
  • 12:57 Koučka Petra Volenec Němečková poradí, jak si vybrat správnou dovolenou
  • 18:09 Kosmetický rádce. Petra Korelová Koppová vám poví, jak v létě pečovat o vlasy
  • 22:14 Hlasování v oblíbené rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku

Většina lidí má představu dovolené spojenu s cestováním. Dnes se nemusíme při výběru turistických destinací nijak omezovat a můžeme vyrazit téměř kamkoliv. Někdo upřednostňuje pasivnější způsob trávení volného času, jiný aktivnější či kombinaci obojího.

Partneři klidně mohou trávit dovolenou odděleně s jinými rodinnými příslušníky či přáteli. Někdy to vůbec není na škodu. Naopak.
Petra Volanec Němečková, zkušená koučka

Na co bychom měli při výběru dovolené pamatovat? Na to jsem se zeptala zkušené koučky Petry Volanec Němečkové.
Dovolená je velmi obsáhlé téma, ale ústředním tématem je společná proměna při změně prostředí. Člověk, když chce vypnout nejen fyzicky, ale zejména psychicky, potřebuje nasávat nové podněty. A to lze nejlépe v neznámém prostředí, abychom zapojili kreativní část mozku a vše dostali do rovnováhy.

Čtěte také

Co je vlastně hlavním přínosem dovolené?
Dnes už pojem dovolená možná neznamená přesně to, co dříve. Pojem dovolená se často spojoval s termínem dovolit si. Tedy dovolit si to, co si nedovolíme po zbytek roku. Ale stále platí, že člověk si jezdí na dovolenou dososat to, co mu chybí ve stereotypu každodenního života.

Jak si tedy dovolenou správně vybírat, abychom skutečně potřebnou energii získali?
Každý by si měl, pokud mu to situace dovolí, sednout sám se sebou, a popřemýšlet, co ho vlastně dobíjí. Každému totiž energii dobíjí něco jiného. Je tedy důležité si říci, co mi dělá radost, kde se budu cítit dobře. Dělá mi dobře spíše pasivní odpočinek, lehnout si na pláži s knížkou, nebo aktivní způsob trávení dovolené?

Čtěte také

A neomezujte se na zaručené tipy či co vám nabídne nějaký zprostředkovatel. Pokud chcete poznávat, jeďte na poznávací dovolenou. Uvědomte si také, jestli chcete jet s přáteli nebo být raději sám. Prostě zda chci být s lidmi, se kterými třeba po zbytek roku nemohu trávit zase až tolik času.

Co partnerská dovolená? Aby se nám nezměnila v ponorkovou nemoc.
Většinou jsou to takzvané otevřené nůžky. Existují dvě možnosti, buď se nám vztah na dovolené zlepší, nebo naopak zhorší. Takže opakuji, je dobré si dopředu spolu s partnerem vykomunikovat, co člověku vyhovuje. A pokud je ta možnost a vyhovuje nám to, klidně můžeme trávit dovolenou odděleně s nějakými jinými rodinnými příslušníky.

Čtěte také

Vůbec to není na škodu. Naopak, oba partneři se vrátí z dovolené nabiti energií. Tak proč ne.

Na to, aby člověk vypnul, je zapotřebí minimálně týden dovolené. Při 14 dnech už mi řada klientů říká, že je to hodně. Takže taková zlatá střední cesta, pokud můžeme odjet na dovolenou na 10 či 12 dnů, to je ideální.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.