Do Krkonoš míří málo turistů. Hodně rezervací bylo zrušeno a chybí poptávka po zimních pobytech

18. říjen 2020 10:54

Minimum turistů, zavřené bazény, wellness, omezení provozu restaurací v hotelech. To je současný obrázek horských středisek v Krkonoších. Lidé kvůli posledním vládou nařízených opatření zrušili a nadále ruší pobyty. 

Čtěte také

Hoteliéři hlásí ekonomické propady. Stále se spoléhají na zimní sezónu, jenže ani o tyto pobyty zatím velký zájem není.

„Na tento víkend se pohybujeme v obsazenosti kolem deseti procent. Takže je to smutné," komentuje aktuální obsazenost jednoho z největších hotelů ve Špindlerově Mlýně jeho obchodní manažerka Jitka Hronešová.
„Tím vládním nařízením, které zakázalo provoz restaurací a barů, tak automaticky zhruba ze 45 až 50 procent obsazenosti na tento víkend jsme obdrželi velké množství rušení pobytů."

Hotel zeje prázdnotou, pár turistů, kteří tu teď tráví čas, zůstává v pokojích, po chodbách se nepohybují. Někteří za pěkného počasí vyráží na procházku.

Hotely a restaurace obnovují provoz, musí ale dodržovat nařízená bezpečnostní pravidla (Ilustrační foto)

Bazény, wellnes a některé restaurace jsou zavřené.
„Fungujeme tak, že veškeré síly konsolidujeme do jedné restaurace. Snažíme se to ekonomicky zvládnout tak, abychom byli efektivní. Na druhou stranu samozřejmě nesmíme ošidit hosta, který k nám přijede. Takže jim nabízíme různé množství slev."

Čtěte také

Kvůli nízkému zájmu je také skromnější nabídka jídel.
„Omezujeme to podle počtu lidí. Máme nějakou hranici, kterou si nastavujeme, kdy bufety děláme a kdy už ne. V tuto chvíli je obsazenost taková, že večeře formou švédských stolů neděláme. Vše stravujeme podle jídelního lístku, včetně snídaní."

V některých ubytovacích zařízeních se prý osvědčila nabídka jídel přímo na pokoj.
„Hosté to využívají. Ubytování jim také vylepšujeme na větší typy pokojů, aby tam měli dostatek prostoru a mohli se tam najíst."

Krkonošské hotely a penziony hlásí na léto stále hodně volných míst (ilustrační foto)

Provozovatelé a majitelé hotelů se stále spoléhají na zimní sezónu, která je pro ně stěžejní.

„Je pravda, že podzimní sezóna není pro nás až tak zásadní. To bude především zimní sezóna. Tedy všechny síly směřujeme právě tam. A jen doufáme, že turisté přijedou," říká ředitel hotelu v centru Špindlerova Mlýna Ondřej Leplt.

Kdyby měla vládní omezení trvat dál, nedokáže si prý situaci vůbec představit.

„Potom už ty dopady budou samozřejmě větší. Ale to si teď nepřipouštíme," dodává Ondřej Leplt.

Spustit audio

Související