Dětský pěvecký sbor Jitro slaví neuvěřitelné 50. narozeniny. Za půlstoletí vychoval tisíce zpěváků

27. září 2023

Je to až neuvěřitelné, ale letos to je opravdu už 50 let, co má Hradec Králové Jitro, výtečný, brilantní dětský pěvecký sbor, který znají po celém světě. A na podzim Jitro oslaví své kulatiny velkým narozeninovým koncertem v hradeckém Aldisu. Na něj vás přišel pozvat sbormistr Jitra prof. Jiří Skopal.

Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak se v Jitru máte? Jaké bylo léto a prázdniny? Před nimi jste jeli opět do Francie, je to tak?
Ano, Francie je naše srdeční záležitost. Takže dva týdny jsme strávili ve Francii, většinou na jihu v Pyrenejích, až na hranicích se Španělskem. Dokonce jsme tam, kromě sedmi našich koncertů, vystoupili na horu Pic de Céciré, je to o 800 metrů výše, než leží naše Sněžka. Túra trvala 7 nebo 8 hodin a dala nám hodně zabrat. Supi a orli poletovali nad námi a viděli z hřebenu hor krásně Španělsko.

Vrcholem našeho letního turné po Francii byl koncert, i mše, která zahajovala slavný avignonský divadelní a hudební festival.
Jiří Skopal, sbormistr, DPS Jitro

To byl takový fyzický vrchol turné, jinak vrcholem byly naše koncerty na avignonském festivalu čili přesně v Notre Dame du Palais v Avignonu. Byl to koncert, i mše, která zahajovala slavný avignonský divadelní a hudební festival. Už jsme tam takhle jednou zpívali. A také ještě v rámci festivalu duchovní hudby jsme absolvovali ještě jeden koncert kousek od Avignonu.

Čtěte také

Speciálně Německo a Francie je takový váš častý cíl, kam se Jitro rádo vrací.
Myslím si, že těch turné bylo snad 100, určitě to bylo přes 700 koncertů.

A koncem prázdnin jezdí také Jitro pravidelně spoustu let do Budislavi na tradiční soustředění, do nádherného prostředí uprostřed přírody.
Je to tam pořád stejně krásné. Vždy u táboráku dětem říkám, pojďte si zazpívat, kde už vystoupila vaše maminka nebo tatínek či teta nebo někdo z příbuzných. Vystoupí vždy 20 až 30 dětí na místě, kde předchozí generace stály také.

Dá se vůbec spočítat, kolik dětí prošlo Jitrem za těch 50 let?
Několik tisícovek jich určitě bylo.

Chystáme se na osmé japonské turné. Pro nás to znamená opět japonský repertoár, který je asi z 30 minut v japonštině.
Jiří Skopal, sbormistr, DPS Jitro

Vy jste ale na tom úplném začátku před 50 lety v roce 1973 nebyl.
Nebyl, a dokonce jsem teprve o půl roku později přišel do Hradce Králové. Můj předchůdce na univerzitě, tenkrát na pedagogické fakultě, Josef Vrátil, byl pověřen ředitelem Domu kultury na doporučení Bohumila Kulínského staršího, který byl vedoucí katedry, aby založil královéhradecký dětský sbor. Josef Vrátil obešel školy, vybral děti a 10. ledna 1973 byla první zkouška. A tam zazněla i první skladba, popěvek, kánon Přátelství jako zlatá brána. Krásná myšlenka, je v nás od té brány klíč. A tuto skladbu zpíváme na táboře vždy, i na jiných místech, naučili se ji třeba také Japonci a zpívají ji s námi. Protože ta myšlenka je nesmírně krásná.

Čtěte také

A teď bychom mohli pozvat, pane sbormistře, na váš velký narozeninový koncert.
Oslavíme narozeniny sboru 18. listopadu a týden nato odlétáme do Japonska. Ale na tom koncertě v hradeckém Aldisu chceme představit všechna naše oddělení, hlavně druhá část koncertu bude patřit velkému absolventskému sboru. Program bude tvořit takové vzpomínkové turné skladeb v hlavách všech zpěváků, protože ty písně se zpívaly už v 70. či 80. letech. Myslím, že od 16. října budou k dispozici vstupenky na HK Point. Budeme rádi, když budeme mít plno.

Jitro tedy jede dál. A aby mohlo vykročit do dalších let, tak potřebuje také nové tváře a hlasy, nové zpěváčky. Pořádáte tedy také nábory?
Konkurence je dnes velká, to množství kroužků, které mají děti k dispozic. Ale chodí k nám nové děti. A kdokoliv má ve svém okolí nějakého zpěváčka nebo rád zpívá, tak určitě ještě může přijít. Zkoušky začaly u Broučků, což jsou předškoláci, a u Světlušek před 14 dny.

Čtěte také

Váš sborový domeček v Gayerových kasárnách v Hradci Králové je otevřen novým talentům a zpěváčkům. Co vás potom čeká ještě dál? Po tom narozeninovém koncertě letíte do Japonska?
Bude to naše již osmé japonské turné. Hlavní oblastí jsou Tokio a okolí, dále Ósaka a Kjóto a okolí. Pro nás to znamená opět japonský repertoár, který je asi z 30 minut v japonštině. Čili velká kantáta, asi pět přídavků, každým rokem vždy děti obdivuji, že se naučí všechny ty slabiky a texty velice rychle.

Po celém světě sbor Jitro dobře znají. I v Austrálii jste koncertovali. Je ještě nějaké místo, kde jste nebyli?
Nebyli jsme ve Skandinávii. Ani nevím, proč tam jsme se ho nedotkli. V Evropě, se dá říct, že jsme byli prakticky všude. A tomu Asie, čili Hongkong, Čína, často Japonsko a Amerika byla šestnáctá letos v březnu.

Královéhradecký dětský sbor Jitro
navštěvují děti ve věkovém rozmezí 4 – 19 let. Každá věková skupina má své přípravné sborové oddělení: Broučci (předškoláci), Světlušky (1. třídy), Skřivánek A (2. třídy), Skřivánek B (3. třídy), Vlčí máky (4. – 5. třídy) a Jitříčko (6. – 9. třídy). Jitříčko již zkouší s hlavním sborem Jitro.

Ovšem chystáte také domácí, moravské turné.
Tam se těšíme, protože to je turné po menších místech v okolí mého rodiště a mých prvních začátků se sborem.

Jakub Schmidt a Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ještě jednou zveme na velký slavnostní koncert, kterým oslaví svou padesátiletou historii pěvecký sboru Jitro v Hradci Králové. Prof. Jiří Skopal byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.