Děti se v pondělí vrátí do škol a začne povinné testování. Ředitelé přebírají testy a školí učitele

9. duben 2021 09:25

Obce s rozšířenou působností převzaly od hasičů antigenní testy. Pro celý Královéhradecký kraj jich bylo přes 230 tisíc. Úřednice připravily pro každou školu potřebný počet kusů. Na městských úřadech si je převzali ředitelé nebo jejich zástupci. Jako například ve Vrchlabí na Trutnovsku. 

Čtěte také

Pracovnice vrchlabského odboru školství Renata Albrechtová s kolegyněmi rozpočítávají testy pro jednotlivé základní a mateřské školy.

„My jsme dostali z krajského úřadu rozpis a podle počtu žáků bylo celkové množství testů rozděleno," vysvětluje tajemník radnice Pavel Řehák.

Ředitelka hornokalenské mateřské školy si právě přišla vyzvednout samotesty. První testování je čeká v pondělí. Zatím netuší, kolik dětí do školky přijde, ale bude jich prý málo.

Testování žáků na covid-19, test ze slin

Zato například na vrchlabskou Základní školu náměstí Míru nastoupí žáků podstatně víc. Proto samozřejmě dostávají víc balení.

Čtěte také

„Stačí podepsat protokol a vzít si testy. Tím je to vyřešeno. 725 testů, podle sběru dat, co jsme dávali. Kolik bude zaměstnanců školy, pedagogů, nepedagogů i žáků, nám to při testování v pondělí a ve čtvrtek vychází na 14 dní," říká ředitel školy Petr Jindřich.

První den testování bude podle něj organizačně trochu náročný a určitě to zabere dost času.
„Než proběhne ten proces testování, i dospělým lidem to někdy trvá a padá z ruky, tak než to ten učitel obejde a nakape tam roztok a než se ukáže výsledek, tak je pryč jedna vyučovací hodina. Ale to už zkrátka patří k věci."

Tato dávka testů by školám měla vystačit na dva týdny, poté by měla následovat další dodávka. Zatím ale není jasné kdy to bude.

Spustit audio

Související