Česko se Saskem chystají intenzivnější dohled nad nelegální migrací. Podle ministra Rakušana zesílí opatření zřejmě během léta

13. květen 2024 15:24

Česko a Sasko chystají intenzivnější kontroly nelegální migrace. Na společném jednání v Petrovicích se na tom shodli ministři vnitra Vit Rakušan ze STAN se saským kolegou Arminem Schusterem z CDU. Větší dohled se chystá například během letních měsíců.

„Přijde nějaký pracovní návrh, nad kterým si sednou naše pracovní týmy, určíme si pořadí případných akcí, které by byly, ale nebude to žádná novinka. Budou intenzivní kontroly, domluvíme se na tom postupu. Samozřejmě jsou ale věci, jako zásahy proti převaděčům, o kterých se nahlas ani nemluví, ale některé věci se v tom dají určit, jako třeba výměna informací,“ komentoval opatření proti migraci ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN.

Podle jeho slov je ale v současné době situace s migrací lepší. „Ta západobalkánská trasa přes Srbsko a Maďarsko, tam se ten pohyb teď v podstatě zastavil, ale vždy se to v těch letních měsících zintenzivní,“ dodává Rakušan. I dál tak musí řidiči počítat s kontrolami na německé straně hranice.

Česko se Saskem chystají intenzivnější dohled nad nelegální migrací. Shodli se na tom ministři vnitra Vit Rakušan a Armin Schuster

Migrační politiku zlepšit celá Evropská unie. Německo totiž podle saského ministra vnitra Armina Schustera z CDU situaci nezvládá. „V Německu je 1,5 milionu přistěhovalců. Jejich toky jsou naprosto nekoordinované a my jako Německo tady máme dost co dělat,“ shrnul Armin Schuster.

Vedle nelegální migrace řešili oba ministři i lepší spolupráci během rozsáhlých lesních požárů. Připomněli přitom velký předloňský požár v Českém Švýcarsku. Zlepšit se tak mají například přeshraniční cesty.

Sousední Sasko je podle Armina Schustera připravené se také podílet na plánech Česka vybudovat středoevropskou základnu pro letecké hašení.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související