Červený Kostelec má novou radu města. Jednání zastupitelstva se ale neobešlo bez emocí

3. listopad 2017

V Červeném Kostelci večer zastupitelé hlasovali o novém složení Rady města. Ta se rozpadla po rezignaci třech jejích členů, o důvěře dalších dvou a jménech nováčků se rozhodovalo v tajném hlasování. Byl u toho i reportér Václav Plecháček.

Vypjatá atmosféra mezi zastupiteli i veřejností. Otázky, na které tázající nedostali odpověď. Právě takové bylo zastupitelstvo osmitisícového Červeného Kostelce. Starosta ho svolal v mimořádném termínu jako reakci na nedávnou rezignaci třech radních. Podle nich se z městských struktur a městské rady vytratily energie, důslednost a dobrá vůle.

Nezávislý zastupitel Josef Vondra navíc navrhl odvolání dalších dvou radních: „Aby se jasně prokázalo, jestli mají od zastupitelů mandát pokračovat dál."

Takový postup ale část zastupitelů kritizovala, k hlasování o případném odvolání prý nebyl žádný důvod.

„Nerozumím tomu. Nebyly ani žádné argumenty. Mrzí mne, že se k tomu ani nikdo nevyjádřil. Že nikdo neřekl aspoň je to z toho a z toho důvodu," říká zastupitel Lukáš Laštovička.

Toho překvapilo i to, že patnáct jeho kolegů zvedlo ruku pro to, aby se o odvolání a volbě nových radních hlasovalo tajně. „Tajné hlasování mne mrzí. Protože si myslím, proč něco skrývat, když celé volební období od začátku navrhujeme transparentní hlasování."

Zastupitelstvo ve Vimperku

Nezávislí radní Roman Kejzlar a Milan Hrstka hlasování o důvěře ustáli, druhý jmenovaný ale pouze o jeden hlas. Dvanáct zastupitelů si nepřálo, aby ve funkci pokračoval.

„Já mám podporu občanů Červeného Kostelce. A to je pro mne směrodatné. Já nepracuji pro zastupitele, já pracuji pro občany," dodal Milan Hrstka.

Jeho novými kolegy v Radě města jsou nezávislí Lukáš Laštovička, Petr Nejman a Tomáš Rýdl. Ten má nejblíž ke kultuře a cestovnímu ruchu, jestli tyhle dvě oblasti skutečně bude mít na starosti, ale zatím jisté není. „Upřímně řečeno, to že budu radní, s tím jsem moc nepočítal. Takže tyto věci se budou teprve rozhodovat."

To potvrzuje i starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák z TOP 09. „V prvním kroku se asi nabízí převzetí těch gescí od těch radních, kteří odstoupili. Ale musíme to hlavně posoudit podle odbornosti těch nových radních."

Jasno o tom, které oblasti se noví radní budou věnovat by mělo být během několika dnů.

autor: baj
Spustit audio