Bude mít Broumov dvě autobusová nádraží vedle sebe?

29. leden 2016

Město Broumov uvažuje o stavbě vlastního autobusového nádraží. To by mělo stát hned vedle toho stávajícího, které je v rukou soukromé firmy. O velmi zvláštní situaci, kdy by tak v osmitisícovém městě měla, prakticky na jednom místě, stát dvě nádraží, se zajímal náš reportér Václav Plecháček.

„Zadali jsme zpracování projektové dokumentace, tak abychom se dostali do fáze územního řízení a získali stavební povolení. Pak můžeme žádat o dotaci," říká starosta Broumova z hnutí Volba pro Broumov Jaroslav Bitnar.

Podle něj je soukromé autobusové nádraží v nevyhovujícím stavu a neodpovídá současným požadavkům cestujících.

„Není tam nic. Není tam žádné sociální zázemí, odpočinková místnost pro řidiče, nástupiště nejsou krytá, výška nástupišť je nedostatečná a senioři tak mají problém nastoupit do autobusu," dodává Jaroslav Bitnar.

Čtěte také

Město přitom nejprve uvažovalo o tom, že stávající nádraží od majitele odkoupí, k dohodě ale nedošlo.

Důvody vysvětluje předsedkyně představenstva ČSAD Ústí nad Orlicí, tedy majitele nádraží, Kateřina Kratochvílová: „Město nabídlo 200 Kč/m2. Takové cena ale absolutně neodpovídá hodnotě zpevněného pozemku pro autobusy a nákladní vozy, který je zasíťovaný a nezohledňuje budovu. Autobusové nádraží v Broumově jsme chtěli modernizovat, město ovšem nabídku odmítlo s tím, že si vybuduje vlastní autobusové nádraží .Proto nemá pro naši společnost význam do tohoto autobusového nádraží investovat."

V Broumově tak pravděpodobně vzniknou dvě autobusová nádraží, jedno z nich v majetku města.

Autobus (ilustrační foto)

Broumov by za nový terminál měl zaplatit zhruba 12 milionů korun, 85% by ale mohla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Variantu, aby bylo nádraží v majetku města navíc podporuje Královehradecký kraj. Potvrzuje to mluvčí Krajského úřadu Michal Friček: „Královehradecký kraj vyzval města, která neprovozují autobusové terminály ve své režii, aby se tuto situaci snažila změnit. Pokud se rozhodnou vybudovat nové terminály, Královéhradecký kraj garantuje, že jím objednávané spoje budou těchto prostor plně využívat.

Nové autobusové nádraží v Broumově by mělo být provázané s vlakovým. Na rozdíl od současného kryté a současně se počítá i s parkovištěm pro osobní auta nebo prostorem pro úschovu kol.

V ideálním případě by mohlo být nové nádraží postavené v první polovině příštího roku.

autor: PLE
Spustit audio