Asfalt nebo žulová dlažba. V Novém Městě nad Metují se přou ohledně opravy silnice v centru města

18. březen 2021 10:51

Stát se chystá opravit silnici v centru Nového Města nad Metují. Důvodem je nestabilita podloží, vozovka se propadá. Ředitelství silnic a dálnic plánuje na opravenou silnici znovu položit asfalt, s tím ale nesouhlasí radnice a hlavně památkáři. 

Čtěte také

Památkáři požadují pro opravu několik desítek metrů dlouhého úseku silnice první třídy v historickém centru Nového Města nad Metují žulovou dlažbu. Argumentují tím, že jde o jednu z původních městských komunikací, která je stále součástí městské památkové rezervace.

„Používat materiál jako asfalt v městské památkové rezervaci při opravě státního majetku, to mi přijde celkem absurdní," říká Radka Škaldová z památkové péče v Novém Městě nad Metují.

Spor se týká několik desítek metrů dlouhého úseku na vjezdu do historického centra města. Projíždět se na něm, právě kvůli nestabilnímu skalnímu podloží, dá už řadu měsíců pouze kyvadlově, dopravu řídí semafory. Asfaltový povrch je na něm paradoxně už několik desetiletí.
„Já se obávám, že asfalt se tam tenkrát dal proto, že to bylo nejjednodušší řešení. A musíme si uvědomit, že je tam z doby, kdy tudy vedla skutečně silnice první třídy a nebylo tam žádné omezení."

Řidiči jedoucí v Novém Městě nad Metují přes náměstí se budou muset dál řídit semafory

To se ale po rekonstrukci má změnit, silnice první třídy povede jinudy, z opravené části se stane místní komunikace. Kolem ní navíc radnice upraví chodníky, nově na nich použije právě dlažbu.

„Dnes jsou chodníky i ulice pokryty asfaltem, takže to až tak moc nevnímáme, ale po rekonstrukci silnice bude patrný výrazný rozdíl. Chodník bude mít dlažbu a silnice asfaltový povrch. Myslím si, že je to krajně nevhodné," uzavírá památkářka Radka Škaldová s tím, že s ohledem na poměrně krátkou délku opravovaného úseku nemůže být podle ní případná změna povrchu pro státní rozpočet nijak zásadní.

Čtěte také

Kostky místo asfaltu by na vozovce rádi viděli i zástupci novoměstské radnice.

Důležitá je pro ně ale především plánovaná oprava, říká nezávislý místostarosta Libor Hovorka.
„Město preferuje, podobně jako památkáři, kostkový povrch do ulice U Zázvorky. Ale pokud by to měl být hlavní problém, kvůli kterému by se zpozdila nebo nemohla realizovat rekonstrukce, tak bychom souhlasili i s asfaltem."

Ředitelství silnic a dálnic poslalo k tématu písemné vyjádření. Stojí v něm, že se rekonstrukce ulice U Zázvorky aktuálně projektuje a v plánu je zachování stávajícího krytu vozovky, tedy asfaltu. Tak, jak si to investor, tedy stát, v zadání přeje.

Spor státních institucí aktuálně posuzují úředníci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Spustit audio

Související