Zvonek zelený - Pták roku 2022. Jeden z nejrychleji ubývajících ptačích druhů naší přírody

23. leden 2022 07:57

Upozornit na zajímavé ptačí druhy a vybídnout k jejich ochraně - to je každoročním cílem jedné z nejoblíbenějších kampaní České společnosti ornitologické, nazvané „Pták roku“. Letos v lednu je jím stal zvonek zelený. V posledních deseti letech z početného hejna zvonků v polích, zahradách i na zimních krmítkách ale dramaticky ubývá jedinců. 

Čtěte také

Se zvonkem zeleným se seznámíme ve vrchlabském zámeckém parku spolu s Karolínou Mixovou z České společnosti ornitologické. Zvonek zelený, řeklo by se, že je to celkem běžný ptačí druh, ale ono to v posledních letech přestává platit.

„Zvonek je opravdu případ, který poukazuje na spoustu důležitých problémů. Sledujeme dlouhodobý trend, kdy počet těchto ptáků ubývá. V posledních 10 letech o celé dvě třetiny. Je to ovlivněno nemocí trichomonózou, kterou způsobuje parazitický prvok bičenka drůbeží.

Říká se, že je to nemoc krmítek

„Ano, krmítková nákaza. Tato nemoc se k nám rozšířila z Velké Británie a trpí na ni i jiné druhy ptáků. Například všechny sýkory či pěnkavy. Nicméně zvonci jsou na ni obzvláště náchylní.

Čtěte také

Pták prostě přestane přijímat potravu. „Bičenka drůbeží napadne ptákům jícen a vole, kde vytváří záněty. Tím pádem potom jedinec nemůže polykat. Je tedy nutné se o krmítka pravidelně starat, čistit je a umývat vodou, třeba jednou týdně. A pořádně vysušit.

Takže lepší jsou možná závěsná krmítka, kde není tolik zásypu? „Určitě, tam se tohle onemocnění nešíří tak intenzivně.

V zámeckém parku ve Vrchlabí určitě zvonka zeleného spatříme. „Někteří otužilí jedinci hnízdili třeba i na Kotelském hřebeni nebo Horních Mísečkách. A jejich přibližný počet v Krkonoších je zhruba 5 500 jedinců.

Čtěte také

Popišme zvonka zeleného. Taková maličká, zelená, péřová kulička. „Má zhruba velikost vrabce, je takový zavalitý, má typický mohutný růžový zobák, výraznou žlutou pásku přes křídla. Tělo je takové šedavězelené. V zahraničí je zvonek zelený pojmenovaný v překladu jako zelená pěnkava.

„U nás se jmenuje podle hlasu, který vydává. Takové zvonění zvonečku. I když spoustě lidí připomíná spíš elektrický zvonek. Ale vznikl až dávno potom, co zvonek získal své jméno, dodává Karolína Mixová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související