Zuzana Slavíková: Za povolání herečky jsem se styděla

10. září 2020

Herečku a dabérku Zuzanu Slavíkovou si lidé nejvíce pamatují ze soutěže Nejslabší! Máte padáka!, kde svým ostrým hlasem kárala soutěžící. „Oproti originálu to bylo ještě slabé,“ vzpomíná.

Jako moderátorka se Zuzana Slavíková ovšem necítí, mnohem blíže má k herectví. Její cesta k divadlu vedla přes brněnské studio Československého rozhlasu, kam v osmnácti letech nastoupila do prvního zaměstnání. „K divadlu mě to ve skutečnosti nikdy moc netáhlo, přišlo to právě až v rozhlase. Začínala jsem tam jako technička na hudebním oddělení, potom jsem se dostala do činoherního oddělení, kde jsem mimo jiné dělala různé ruchy, a to mě hrozně bavilo,“ vzpomíná.

Zapírání herectví

Obor herectví nakonec vystudovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Nejprve se ale na přání svého tatínka přihlásila na práva: „Říkal, že jako právník se můžu dostat do jakéhokoli oboru, který mě bude zajímat. A já, protože jsem byla ještě teenager, jsem souhlasila.“

Jakou školu má Zuzana Slavíková vystudovanou, to byste ovšem z titulu nepoznali. „Titul nepoužívám. Svého času jsem se za to, že jsem herečka, styděla. Když jsem šla třeba do nemocnice a ptali se mě, kde pracuji a co tam dělám, odpovídala jsem, že pracuji jako úřednice v divadle,“ vysvětluje se smíchem. „Dnes to snad už není, ale dříve si spousta lidí myslela, že herečky a herci jsou všichni alkoholici a často střídají partnery,“ zdůvodňuje své jednání.

Máte padáka!

Od roku 2012 stála dva roky za moderátorským pultem televizní soutěže Nejslabší! Máte padáka! Tvrdý a mnohdy drsný přístup ji nebyl vlastní, i když ji mnozí soutěžící přesvědčovali, že může být ještě přísnější. „Jako vystudovaná herečka bych měla umět vypadat příjemně i nepříjemně. Na začátku jsem byla také dost nervózní a v křeči, která způsobuje, že vám tvář zatuhne a ztratí mimiku, a to tomu evidentně také pomohlo,“ směje se.

Na divadelních prknech můžeme herečku vidět v Praze i v jejím domovském Brně, slyšet ji ale také můžeme v televizi, kde promlouvá ústy zahraničních herců. Dabingu se věnuje od začátku své herecké kariéry a potvrzuje, že odvětví prošlo ohromnou změnou. „Dříve se film daboval po malých kousíčkách, trvalo tak třeba čtrnáct dní, než byl film hotový. Dnes jste sám ve studiu, máte na uších sluchátka a jedete. Kolikrát ani nevíte, jaký má film příběh,“ říká.

Jaké filmy má Zuzana Slavíková ráda? A je rozdíl v dabování francouzských a čínských filmů? Uslyšíte v záznamu rozhovoru.

Spustit audio