Zuzana a Tomáš Paulovi: Chtěli jsme, aby o curlingu bylo slyšet, a to se povedlo

1. duben 2022

Český curling měl díky nim poprvé v historii zastoupení na olympijských hrách. V Číně vybojovali šesté místo a zájem o curling u nás raketově vzrostl.

Na olympiádě v Pekingu při premiéře českého curlingu skončili ve smíšených dvojicích na šestém místě. Díky nim se tento sport dostal do širšího povědomí. Oba doufají, že nebude záležet jen na jejich výkonech, ale i na výkonech ostatních reprezentantů. „Máme tady další kvalitní týmy, které jsou schopné ten prapor držet dál,“ říká Tomáš.

Zájem o tento sport je docela zaskočil. „Ale chtěli jsme, aby o curlingu bylo slyšet, a to se povedlo. Některé školy teď chodí na curling místo tělocviku,“ pochvaluje si Zuzana. Jejich cílem bylo umístit se na olympiádě mezi pátým a sedmým místem. „Podle našich umístění jsme byli vždycky do top 10, tak jsme si chtěli obhájit naši sedmou pozici z posledního turnaje,“ vysvětluje Tomáš, proč neměli vyšší ambice. Také na sebe nechtěli vytvářet ještě větší tlak. „My se snažíme jít na všechno analyticky a koukali jsme se, jak na to jdou naši soupeři. Sice potřebujete štěstí, ale rozhodují tvrdá čísla. A ta top čtyřka před námi hraje lépe, takže se to muselo projevit,“ vysvětluje Zuzana.

Láska z curlingu

Na curlingu se seznámili. „Každý jsme hráli za svůj tým. Ale už další mistrovství republiky jsme skončili bronzoví, tak jsme si říkali, že bychom v tom asi mohli být dobří,“ vzpomíná Tomáš na začátky. „Pro nás to byla určitě výhoda, líp se nám plánuje, když víte, jak vypadá kalendář toho druhého, než když řešíte další tři čtyři hráče. A mnohem jednodušeji se sladí ambice,“ doplňuje Zuzana.

Žádost o ruku přišla až po deseti letech a Tomáš tvrdí, že to bylo velmi neromantické. Rozhodl se v Turecku na dovolené a ve špinavé louži poklekl. „Ale tak zase to neshazuj, bylo to hezké, jen jsme museli vyšplhat na nějaký vrchol, ale tam nebyla vyhlídka, tak holt musel pokleknout na nejšpinavějším místě,“ rozněžňuje se Zuzana.

Hodně času tráví spolu doma, společně trénují, přesto si na nervy nelezou. „Říkali jsme, že ještě před rokem to bylo sluníčkový, ale těsně před olympiádou jsme se málem zabili. Do toho covid, tak u nás bylo hodně napětí, ale obecně to zvládáme velmi dobře. Curling je koníček a koníček děláte rádi,“ vypráví Zuzana o těžších chvílích. „V tu chvíli je lepší se moc nepotkávat a moc nemluvit. Měli jsme homeoffice, tak jsme každý byli v jednom pokoji a šlo to,“ dodává Tomáš.

V práci nás podporují

Curlingu se věnují o dovolených a volném čase, jinak jsou zaměstnaní v bance. On jako analytik-ekonom, ona má na starosti vývoj virtuální asistentky pro zaměstnance neboli vývoj digitalizace a služeb pro bankovnictví. „Zaměstnavatel je shovívavý a kolegové nás podporují,“ říká Tomáš.

„Kdybychom měli víc času na trénování, určitě bychom hráli lépe. Ale jestli bychom skončili lépe, to se nedá říct. Oproti jiným zahraničním týmům jsme v tomhle znevýhodnění. Potřebovali bychom přidat hodiny fyzické přípravy i regenerace,“ myslí si Zuzana.

Zuzana Paulová, Tomáš Paul  a Alex Mynářová

Kdo z nich je lepší a jak kočírují svoje emoce? Jak se vyrovnávají s prohrami? Do kolika let je možné curling hrát, a naopak kdy je nejlepší začít? V rozhovoru také prozradili, kolik váží curlingový kámen. Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

Spustit audio