Ztracené děti. Jak se zachovat v situaci, kdy dítě uteče z domova anebo se ztratí třeba na koupališti

22. červenec 2022

V práci policejních preventistů jsou i přednášky dětem, ve kterých jim vysvětlují, jak se zachovat, když se někde ztratí. A nás samozřejmě zajímalo, jak se zachovat, když se malé dítě ztratí vám. 

Repríza z 25. února 2022

„Jako rodič bych v první řadě hledal na místech, kam to dítě rádo dochází, kde se venku zdržuje, případně bych šel za kamarády, se kterými se stýká. A samozřejmě bych mu zavolal na mobil, případně na hodinky – dnes mají některé děti hodinky, na které se dá zavolat. Pakliže je dítě nedostupné, není u kamarádů, nedá se mu dovolat, v tom případě bych věc nahlásil policii. S tím bych určitě neotálel,“ říká policejní preventista Miroslav Kolátek.

Jak rychle policie potom pracuje, jaký je postup? „Pro policii je pátraní po dítěti závažná událost, do které se zapojují veškeré síly a prostředky, které má policie k dispozici. Samozřejmě využívá spolupráci s ostatními složkami IZS. A pokud se jedná o dítě, které by bylo v ohrožení života nebo zdraví například tím, že nemá u sebe životně důležité léky, případně je hendikepované, nebo se stalo obětí únosu a podobně, tak se do pátrání zapojuje národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Což je takový nástroj, který velmi efektivně, velmi rychle skrze média doručí informace o pohřešování dítěte veřejnosti a ta se potom do toho pátrání může zapojit,“ popisuje preventista.

Je to velmi důležité, protože čím více lidí se o pátrání dozví a zapojí se, tím se zvyšuje šance, že se to dítě najde.

I mobilní aplikace pomůže

„Existují také mobilní aplikace – konkrétně mobilní aplikace Echo, kterou si člověk zcela zdarma může nainstalovat do svého telefonu. A potom, když je vyhlášeno pátraní po nějakém dítěti, tak ta aplikace tomu člověku na telefon dá informaci, že nějaké dítě v pátrání – vyjede mu popis toho dítěte a případně i fotka, pokud jí disponuje. A ten člověk, pokud na to dítě potom narazí třeba někde na zastávce, na nádraží nebo kdekoliv, tak přímo skrze tu aplikaci může kontaktovat policii,“ dodává Miroslav Kolátek.

V záznamu pořadu uslyšíte také to, jak se zachovat a co dělat, když se vám dítě ztratí třeba v obchodním centru nebo na koupališti. A také to, jak se s dítětem co nejlépe domluvit a kdo by měl být pro ztracené dítě skutečně důvěryhodný.

autor: Artur Kubica
Spustit audio