Ztracená socha TGM se objeví na brněnském veletrhu. Díky moderní technologii vznikla kopie

22. červenec 2019 10:26

Hornokalenská slévárna pracuje na soše TGM, která se objeví na veletrhu v Brně. Původní socha našeho prvního prezidenta, která tam byla odhalena, se ztratila. Ve věrné kopii se vrátí.  A to díky modelu, který podle původního díla vzniká nejmodernějšími digitálními 3D technologiemi. 

Socha TGM má nakročeno zpět do Kostelce nad Orlicí. Pomáhá i veřejná finanční sbírka občanů

Model sochy TGM pro Kostelec nad Orlicí

V Kostelci nad Orlicí už roky chybí něco, co tam dříve bývalo. A právě letošní rok - kdy slavíme 100. výročí založení naší republiky - je ideální příležitostí vrátit do Kostelce sochu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Více než třímetrový robot vyfrézoval repliku sochy z roku 1928. Podkladem pro výrobu sochy jsou data získaná 3D skenerem z modelu sochy uchovaného v pražském depozitáři.

Pracovníci hornokalenské slévárny už mají hotový kompletní otisk sochy.

„Půjde to do pece a tam to bude týden. Potom se to bude odlévat," nastiňuje další postup prací Petr Horák, spolumajitel slévárny.

Následně pracovníci budou dílo cizelovat, vytloukat a svářet. Bronzová socha bude hotova zhruba za měsíc a vrátí se do Brna na veletrh.

Hornokalenská slévárna pracuje na soše TGM, která se objeví na veletrhu v Brně

Původní socha TGM, která tam bylo v roce 1928 odhalena, záhadně zmizela. Pátraní po ní bylo podle mluvčího veletrhu Jiřího Smetany marné.
„Ale existoval model sochy, který byl uložen v depozitáři Národního muzea. S nimi se podařilo domluvit, že ho budeme moci oskenovat."

Moderní technologie je velmi šetrná a přesná

„Zachytí detailně a bezkontaktně tvar, takže nemůže poškodit sochu. A je tam potom dostatek dat k tomu, aby se vytvořil model," vysvětluje Miroslav Drápela, ředitel firmy, která dílo nasnímala.

Peruán má sochu! Pomník trojnásobného vítěze Velké Pardubické se rodí ve slévárně v Horní Kalné

Umělci v hornokalenské slévárně na Vrchlabsku pracují na bronzovém pomníku dostihového koně Peruána

Umělci v hornokalenské slévárně na Vrchlabsku pracují na bronzovém pomníku dostihového koně Peruána, trojnásobného vítěze Velké Pardubické. Socha vzniká za pomoci metody ztraceného vosku. Bude zhruba 170 centimetrů vysoká a vážit bude kolem 400 kilogramů. Pomník najde své místo v Zámrsku v Pardubickém kraji, kde kůň žil.

„Na základě těchto dat jsme vytvořili pomocí robota hrubý model. Na ten jsme nanesli modelářskou hlínu. Následovala další etapa, ta se již uskutečnila na brněnském veletrhu, kdy jsme model obráběli."

Sochař Ladislav Jezbera následně pokračoval na vzniklém modelu. Ten je podkladem pro odlitek, který se vyrábí v hornokalenské slévárně.
„Stroj to vše zaměří velice přesně. Takže v tom je to hodně usnadněné. Můj přínos je v sochařské finalizaci nebo dokončení, kde měla být snaha přiblížit se původnímu originálu."

Socha TGM bude odhalena 7. října.

Spustit audio

Související