Zraněným z nedělního výbuchu v Hradci Králové kraj vyplatí 150 tisíc

22. září 2010

Zraněným při výbuchu plynu v Hradci Králové vyplatí Královéhradecký kraj celkem 150 tisíc korun. Z těchto peněz chce kraj uhradit regulační poplatky, které by museli zaplatit při jejich hospitalizaci v nemocnicích. Zbytek z této částky se rozdělí mezi jednotlivé postižené jako formu humanitárního odškodnění. Rozhodli o tom krajští radní. Při explozi v obytném domě v centru krajského města, ke které došlo v neděli 16. listopadu ráno, se zranilo celkem šest lidí: jedna mladá žena zemřela na místě, jeden starší muž bojuje v nemocnici o život.

"Celková částka za pobytové poplatky by se mohla v některých případech vyšplhat až na desítky tisíc korun. Záleží pochopitelně na délce hospitalizace. Příspěvkem kraje chceme pomoci řešit alespoň částečně náročnou životní a sociální situaci, do které se tito lidé dostali. Záležitost vnímáme jako výjimečnou a mimořádnou," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.
Z nemocnice dosud lékaři propustili tři ze šesti obětí: zraněnou dospělou ženu a také dvě děti ve věku osm a 11 let. Hospitalizován v pražské nemocnici zůstává těžce zraněný starší muž, dvanáctiměsíční dítě a jedna žena. S příspěvkem, o kterém se bude jednat, kraj počítá také pro pozůstalé po mladé ženě, která při tragédii zahynula.

Spustit audio