Zraněná zvířata se mohou ve Vrchlabí těšit na nový útulek

16. duben 2015

Stavbaři dokončují objekt nové záchranné stanice pro handicapovaná zvířata ve Vrchlabí. Tu původní před sedmi lety zničil požár. Klece a voliéry pro zvířata jsou teď prostornější a modernější.

Před lety málem lehl popelem, už brzy ale bude opět pomáhat. Řeč je o útulku pro zraněná zvířata, který ve Vrchlabí provozuje Krkonošský národní park. Naše redaktorka Kateřina Kohoutová se o tom na místě přesvědčila s pracovnicí útulku Ondřejkou Bachtíkovou a Radkem Drahným ze správy KRNAP.

Nebyly obavy, zda se podaří dát dohromady finance a útulek znovu postavit?

"Naše plány začínají a končí vždy u peněz z fondů Evropské unie, díky kterým se nabízejí možnosti financovat takovéto stavby či opravy. Podařilo se nám na tento projekt získat finanční podporu. A právě s podporou Operačního programu životní prostředí tato rekonstrukce probíhá. Bez toho by to nešlo", říká Radek Drahný.

Práce na objektu finišují. Jakých doznal změn?

"Zůstala prakticky celá konstrukce, vzniklo nové opláštění, je tam úplně nová střecha. Teď se uvnitř upravují příčky a přepážky tak, aby práce s těmi handicapovanými živočichy byla co nejpohodlnější a co nejefektivnější", doplňuje Radek Drahný.

S Ondřejkou Bachtíkovou jsme přišli mezi klece.

Logo

"Při té rekonstrukci se dělala generální oprava klecí. Všechny byly nově opraveny a natřeny. A taková třešinka na dortu je nová rozletová klec. Chybělo nám to tu. Jde o to, že mláďata, která tu odchováme, je potřeba nechat rozlítat", říká Ondřejka Bachtíková.

Práce už trvají několik měsíců. Nakolik to omezilo provoz útulku?

"Zase až taková zima nebyla a tak jsme se snažili v rámci možností zvířata přesunovat. Máme je te´d už venku. A doléčování se provádí také venku. Je to lepší, když ta zvířata nepřijdou do tepla a mohou se pak, když už jsou v pořádku, rovnou vypustit zpátky do přírody", dodává Ondřejka Bachtíková.

Budova záchranné stanice pro zraněná zvířata se tady ve Vrchlabí dočká svého otevření už začátkem června.


Zvětšit mapu
Spustit audio