Zralá dáma, při níž ale soutěží malí caparti. To je již 61. ročník Kocianovy houslové soutěže

29. duben 2019

Dnes se s Českým rozhlasem Hradec Králové podíváme do Ústí nad Orlici u sousedů v Pardubickém kraji. Tam se každý rok koná soutěž a festival s mezikrajovým ba dokonce i s mezinárodním přesahem s názvem Kocianovo Ústí. A protože letošní již 61. ročník se rychle blíží , přijela nás na něj pozvat ředitelka Kocianovy houslové soutěže Lenka Lipenská. 

A přijela také talentovaná houslistka a letošní soutěžící Tereza Vondráčková. Musíme říct, kolik ti je roků. Můžu se zeptat?
Ano, mám osm let. 5. května mi bude devět.

Hosty Jakuba Schmidta byli ředitelka Kocianovy houslové Lenka Lipenská a soutěžící osmiletá houslistka Tereza Vondráčková

Koukal jsem, že jsi přijela s medvídkem. To je takový tvůj kamarád, možná talisman pro štěstí, ne?
Ano.

Jak dlouho hraješ na housličky Terezko?
Hraji čtyři roky.

Jsem ráda, že má soutěž renomé a houslisty do Ústí nad Orlicí táhne. Přijede 25 účastníků z ČR a další z 20 zemí světa.
Lenka Lipenská, ředitelka Kocianovy houslové soutěže

A kdo tě k tomu přivedl?
Když jsme byli malí, tak jsme hráli na housličky a tatínek nás přihlásil. Do hudebky.

Takže chodíš na základní uměleckou školu. Kolik ti bylo let, když jsi měla poprvé housličky v ruce?
Bylo mi pět let.

Doplňuji si pozitivní energii z houslí. Musím říct, že koncertování je nejlepší terapií

Jaroslav Svěcený na křtu alba uskupení Opera Divas

Houslový virtuóz, jeden z nejvýznamnějších současných českých houslistů, Jaroslav Svěcený, je dnešním hostem Pavly Kindernayové ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové. 

Paní ředitelko, to je neuvěřitelné, že osmileté děti soutěží na tak prestižní soutěži jako je Kocianovo Ústí, viďte?
Jedná se o Kocianovu houslovou soutěž, letos máme 61. ročník. Je to soutěž určená pro mimořádně talentované děti a mládež do 16 let. Děti soutěží ve čtyřech kategoriích zhruba ve věku do 10, 12, 14 a 16 let.

Zažili jste někdy, že na Kociánce byly i mladší soutěžící?
Jezdí k nám děti i mladší. Před dvěma lety u nás soutěžila Vasilisa z Ruska a té bylo pět a půl let. Zajímavé je, že získala třetí cenu, uspěla na soutěži. Nebyla tam jen tak říkajíc do počtu, ale odvezla si cenu, což je v případě mezinárodní a prestižní soutěže velký úspěch.

Všichni soutěžící mají možnost zapojit se do smyčcového orchestru, který na koncertu vítězů doprovází Pavla Šporcla

To je úžasná věc, pětiletá dívka. Já jsem říkal, že Terezka bude také letos soutěžit.
Ano, soutěž je rozepsána do čtyř kategorií, aby se potkávaly děti zhruba stejně staré. Terezka bude hrát v první kategorii, té nejmladší. Je to zhruba asi do 10 let věku. V každé soutěži je povinná skladba, to je taková definice těch dětí, které chceme slyšet. Je to nastavená laťka, nastavená úroveň, kterou my říkáme, kdo toto zvládne zahrát, tak může k nám na soutěž přijet. Povinná skladba je v prvním a ve druhém kole. Potom ti, kteří postoupí, předvedou svůj nastudovaný volný program.

Kolik, Terezko, máš připravených skladeb?
Mám připravenu jednu skladbu povinnou a jednu vybranou.

Letos se tedy koná již 61. ročník této houslové soutěže. Takže obrovská tradice, kterou v Ústí máte.
Je to velká tradice. A navíc nejkrásnější na tom je to, že tato soutěž trvá nepřetržitě po celou dobu historie.

03622217.jpeg

Proč název Kocianova houslová soutěž? Kdo byl pan Kocian?
Protože se v Ústí nad Orlicí narodil Jaroslav Kocian, houslový virtuos, pedagog a skladatel. Byl žákem Antonína Dvořáka. U něj studoval skladbu, u Otakara Ševčíka hru na housle, působil na pražské konzervatoři, ale především je znám jako houslový virtuos. A protože se v Ústí narodil, tak na jeho počest pořádáme takovou krásnou soutěž.

Tak by mne zajímalo, kolik takových Kocianů v uvozovkách prošlo touto soutěží. Za těch 60 let. Na všechny si asi nevzpomeneme, ale možná na ty současné slavné houslové virtuosy?
Já si troufám tvrdit, že těch dětí prošlo soutěží požehnaně a jsou to opravdu děti z celého světa a všichni ti Šporclové, Špačkové, Demeterové, Hudečkové. Všichni tito soutěžící prošli Kociánovou houslovou soutěží, ať už získali titul nejvyšší, to znamená titul laureát, nebo se soutěže účastnili. V historických tabulkách jsou zapsáni jako účastníci a zpravidla i držitelé cen. Samozřejmě ti, kteří se stanou absolutním vítězem, tak v umělecké dráze pokračují a dnes je známe právě jako houslové virtuózy.

Housle (ilustrační snímek)

Pavel Šporcl je také patronem vaší soutěže, je to tak?
Ano, je patronem. Nad soutěží drží patronát čtvrtým ročníkem. A Pavel Šporcl je sám laureátem Kocianovy houslové soutěže z roku 1986. On je také žákem prof. Václava Snítila a prof. Václav Snítil byl žákem právě Jaroslava Kociana. Takže tam je i ona přímá linie. Kruh se uzavírá.

Terezka už má v ruce housle. Terezko, co nám zahraješ?
Zahraji vám Sonatinu G Dur od Bohuslava Martinů. To bude soutěžní skladba.

Takže Terezko, pusť se do toho.

Bravo. Terezka Vondráčková, možná, kdoví, budoucí laureátka Kocianovy houslové soutěže. Paní ředitelko, kolik vůbec přihlášek chodí do soutěže Kocianovo Ústí? Protože jsme říkali, že soutěž má velkou tradici, letos 61. ročník.
My jsme přijali 74 přihlášek. Je to nárůst oproti loňsku i oproti předchozím letům. Jsem ráda, že má soutěž renomé a houslisty do Ústí nad Orlicí táhne. Přijedou k nám kromě 25 účastníků z ČR houslisté z dalších 20 zemí světa, mimo jiné z Polska, Rakouska, Německa, Švýcarska, Itálie, Velké Británie, Dánska či Pobaltí. Dá se říct, že to je od západu až na východ, protože tam máme účastníka ze Spojených států amerických a také z Mongolska.

Posedlost houslemi je určité mé vnitřní pnutí. Zkrátka bez nich nemohu žít

Pavel Šporcl

V pořadu Na cestách s Petrem Voldánem jsem „zdržel" v pondělí 7. května od 18:00 na živou hodinovou besedu ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice houslistu Pavla Šporcla na trase Japonsko - Kociánka v Ústí nad Orlicí. Zastavil se v radiokavárně a „cestovali" jsme nejen mezi těmito destinacemi. 

Dá se říct, kde se rodí nejlepší houslisté?
No, rozhodně v Čechách.

Jasně, to jsem si myslel. Takže jste spokojená s tím, jaký je zájem o tuto soutěž, jaký má zvuk ve světě?
Jsem velmi potěšena, protože je vidět, že soutěž je určitě pro houslisty a pro jejich pedagogy zajímavá a přitahuje.

A co onen festival, protože ten běží souběžně, tomu ovšem není 61 let, ten je mladší?
Ten je mladší, máme 14. ročník festivalu, jehož uměleckým šéfem je Pavel Šporcl. Takže tady se nám to krásně propojuje a od 29. dubna nás čeká šest koncertů. Těžko vyzdvihnout, který z nich je nejzajímavější, protože všechny jsou krásné.

Pavel Šporcl je hrdým patronem soutěže a pozorně sleduje soutěžní vystoupení mladých houslistů. Na fotografii gratuluje vítězům

Pavel Šporcl určitě také zahraje?
Rozhodně, Pavel Šporcl se představí v pátek 3. května se svojí cikánskou kapelou. Všechni jste zváni do Ústí. A já osobně moc zvu posluchače na úterní koncert, na Čarodějnice. 30. dubna se v Roškotově divadle uskuteční koncert Komorní filharmonie Pardubice. Doufám, že to nevnímáte jako konkurenci, ale pardubický orchestr pravidelně doprovází loňského laureáta. To znamená, že po roce se k nám absolutní vítěz vrací a získává možnost odehrát koncert podle svého výběru právě s profesionálním tělesem. Je to vlastně hlavní cena z onoho loňského roku. Takže se těšíme na desetiletého Emrika Revermanna z Kanady, který se vrací po roce zpátky do Ústí nad Orlicí. Těšíme se na Mendelsonův koncert.

Čtěte takéKocianovo Ústí - Houslová soutěž a festival

Já bych si potom vybral 1. května Prague Cello Quartet, to jsou takoví hudební šprýmaři.
Parta čtyř veselých violoncellistů, kteří hrají klasiku, jazz, rock i pop. Takže jde o takový multižánrový koncert. A určitě nádherný bude koncert Hvězdy hrají Mozarta v neděli 5. května, kdy má Terezka narozeniny, tak zahraje Pavel Šporcl na housle společně s Maximem Rysanovem, violistou a PKF - Prague Philharmonia.

Tak ať se to vše povede. Nejen samozřejmě festival, ale především hudební soutěž, které je letos 61 let. Je to už velká, zralá dáma, řekl bych, ale soutěží malí caparti, kteří jsou vynikající.
Soutěž je veřejná, kdokoliv z návštěvníků má možnost do ZUŠ v Ústí nad Orlicí, kde soutěž probíhá, zavítat. A kdo nemá tuto možnost, tak si může pustit vysílání, protože na webových stránkách soutěže máme živý odkaz na vysílání, stream. Takže v přímém přenosu mohou všichni držet palce svým favoritům. A všichni jsou do Ústí rozhodně zváni.

Hosty Jakuba Schmidta byli ředitelka Kocianovy houslové Lenka Lipenská a soutěžící osmiletá houslistka Tereza Vondráčková

Děkuji paní ředitelce Lence Lipenské, která nám festival i soutěž dnes představila. A také Terezce Vondráčkové, možná budoucí houslové virtuosce. Na shledanou, ať se to vše podaří.
Děkujeme. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související