Zpěvák David Deyl: Rodiče mají na mé koncerty zakázáno chodit

8. září 2020

David Deyl je sice původním povoláním učitel, ale za posledních deset let si vydobyl renomé jako oblíbený zpěvák, který patří k těm nejhranějším v českých rádiích. Svým posluchačům a fanouškům se za přízeň odvděčí koncertním turné s názvem Děkuji! Tour 2020 a novou deskou Melodies of My Heart: Musicals! (Melodie mého srdce: muzikály!)

Populární zpěvák David Deyl původně vystudoval pedagogiku a získal aprobaci na hudební výchovu pro základní a střední školy. Vybral si jednooborové studium, což prý pro něj bylo lepší, ale také o hodně náročnější. Učit ho bavilo, před žáky a studenty by si troufnul i dnes. „Hudební výchovu jsem se snažil učit tak, aby to bavilo i puberťáky a hlavně kluky. Menší děti zaujmete snadno, ale od páté třídy už je to mnohem těžší. Pokud chcete uspět, musíte jim přinést to, co je bude bavit a vzbudí v nich nějaké emoce. Dobrý učitel hudební výchovy musí být schopný nejenom mluvit, ale umět i hrát na nějaký hudební nástroj, třeba na kytaru. Potom si vás studenti jako dobrého učitele zapamatují. Já jsem příliš dlouho nevyučoval, ale přesto se mi zrovna nedávno stalo, že mě kluk z jiné kapely řekl: ‚Dobrý den pane učiteli,‘ a to mě potěšilo.“

Vstup rodičům zakázán

K hudbě měl David Deyl blízko od dětství, pochází totiž z muzikantsky nadané rodiny. S úsměvem o tom říká: „Jsme tak trochu jako česká Kelly Family, hudbu máme všichni rádi. Moje sestra Vladanka se také pohybovala v showbyznysu, vystupovala s kapelou Dobrý Večer Quintet a jako muzikálová zpěvačka vystupovala i v zahraničí. Druhá sestra vystudovala hudbu a český jazyk, které vyučuje. Jako rodina spolu ale zpíváme a hrajeme jenom o Vánocích nebo když se sejdeme u táboráku. Musíme na to mít tu správnou uvolněnou náladu.“

S hrou na foukací harmoniku se ke své muzicírující rodině občas přidá i otec Davida Deyla, na koncerty svého syna však dříve moc chodit nemohl. „Moji rodiče mají na mé koncerty dokonce zakázáno chodit. Pokud totiž vím, že jsou v publiku, tak cítím velkou zodpovědnost. Chci, aby se jim to líbilo, a to mě velmi svazuje. Jednou mi slíbili, že nepůjdou, ale já jsem nějak jejich přítomnost stejně vycítil a oni mně ji potom potvrdili. Čím jsem ale starší, tak je to lepší, a tak na mé velké koncerty pro četné publikum už chodit mohou,“ vysvětluje s úsměvem David Deyl.

David Deyl slaví 10 let na hudební scéně

Na letošním koncertním turné Davida Deyla však jeho rodiče určitě chybět nebudou. Zpěvák totiž slaví úspěšných deset let na hudební scéně a své rodině i fanouškům chce za přízeň poděkovat. Připravil proto velké koncertní turné s příznačným názvem David Deyl – Děkuji! Tour 2020.

K výročí už si také nadělil první dárek, který samozřejmě potěšil i jeho fanoušky. Vydal totiž nové CD s názvem Melodies of My Heart: Musicals! (Melodie mého srdce: muzikály!), na kterém v angličtině zpívá známé muzikálové písně. „Jsou na něm moje nejoblíbenější muzikálové pecky, které mě od malička ovlivňovaly, a proto je tohle CD pro mě takový splněný sen. Bohužel jsem zatím nemohl udělat jeho slavnostní křest, ale možná na to ještě dojde,“ říká David Deyl.

A pokud vás zajímá, jaké má David Deyl další plány a na co se můžete těšit, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio