Zpěvačka Marcela Březinová: Hudbu a zpěv fanaticky miluji

29. duben 2020

Zpěvačka, textařka a pedagožka Marcela Březinová strávila své dětství v Libyii. „Z Libye jsem si odnesla především toleranci. Od té doby lidi rozlišuji podle srdce, ne podle barvy,“ říká zpěvačka, která začala svou profesionální kariéru v elektronické skupině OK Band.

V Libyi chodila Marcela Březinová do americké klášterní školy. „Tatínek se dostal do Libye před srpnem 1968 pracovně, já s maminkou jsme musely za ním prakticky zdrhnout,“ říká zpěvačka. Vzpomínky na africkou zemi u Středozemního moře má krásné. „Jazyk i písmo, které vypadá jako ornamenty, jsou úžasné. Ale do paměti se mi vryly hlavně exotické vůně,“ vzpomíná.

Pěvecká kariéra

Marcela Březinová začala svou profesionální kariéru v elektronické skupině OK Band založené v roce 1981. Ve skupině s prvky nové vlny, novoromantismu a elektronické taneční hudby působila celkem dvanáct let ve třech různých obdobích. „Přestože jsem OK Band několikrát opustila, je to stále moje doma,“ tvrdí.

Kromě zpívání se Marcela Březinová věnuje psaní textů, jak ale sama přiznává, na rozdíl od ostatních potřebuje k psaní dobrou hudbu. „Já hudbu a zpěv fanaticky miluji. Tato kombinace mě v životě několikrát vytáhla z problémů a věřím tomu, že hudba léčí a zpěv je medicína,“ prozradila u Xavera.

Dva osudoví muži

Díky své pěvecké kariéře v OK Bandu se zpěvačka seznámila se svými dvěma osudovými muži – hudebním skladatelem Karlem Svobodou a textařem Vladimírem Kočandrlem. „Karel Svoboda mi nastavil takovou profesní laťku, ze které nikdy neuhnu,“ tvrdí o slavném skladateli Marcela Březinová.

S textařem Vladimírem Kočandrlem, který stál za vznikem OK Bandu, udržuje zpěvačka dobré vztahy i přes své četné odchody. „Velmi si vážím hudby i textů, které pro mě Vladimír napsal. Jsou to věci, které jsme vytvořili spolu, byla by proto velká škoda to zahodit jenom proto, že jsem opustila jednu úžasnou kapelu,“ říká.

Práce s interpretací

Marcela Březinová vyučuje interpretaci na Mezinárodní konzervatoři v Praze. S tou studenti začínají ve druhém ročníku, jakmile si osvojí techniku zpěvu. „Snažím se je naučit to, aby píseň, kterou interpretují, byla opravdu jejich písní,“ vysvětluje pedagožka a zároveň přiznává, že zpívat srdcem se naučit nelze.

„Můžete se naučit zkoumat sám sebe, znát své pochody i zjistit, jaké věci vámi rezonují. Jakmile si to osvojíte, můžete to předávat dál,“ tvrdí. Při výuce Marcela Březinová často nabádá k vizualizaci. „Od svých studentů chci, aby mi převyprávěli, o čem píseň je, co v ní cítí a s čím se v ní ztotožňují. A to je jádro pudla,“ uzavírá.

Jaké jsou nejbližší koncertní zastávky Marcely Březinové, zjistíte v záznamu pořadu.

Spustit audio