Zpěvačka Kamila Nývltová se stala Ježíškovým vnoučetem

12. prosinec 2017 12:55

Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata už v celém Česku splnil přání víc než 10 tisícům seniorů. Velkého hromadného dárku se dočkali také klienti v Centru spokojeného stáří Alzheimer Care ve Svobodě nad Úpou v Krkonoších. Soukromý koncert jim odzpívala zpěvačka Kamila Nývltová. 

Jak se Kamila Nývltová o projektu Ježíškova vnoučata dozvěděla?

„Samozřejmě na internetu, protože tam běžela velká upoutávku. A říkali mi o tom i mí přátelé. Tak jsen byla zvědavá, co to přesně je. A přišlo mi strašně fajn, že se nejedná o peníze. Ale že člověk může někomu splnit jeho přání buď nějakým zážitkem, nebo přímo věnovat nějaký dárek," říká Kamila Nývltová.

Klienti zdejšího centra měli kolektivní přání a to společný hudební zážitek.

„Já jsem hledela něco, co je blízko mého bydliště ve Rtyni v Podkrkonoší. A když jsem uviděla tohle přání, tak jsem řekla: tam jedeme!" směje se Kamila Nývltová.

A doplňuje: „Nejsem ta, co má možnost věnovat „milion", ale jsem ta, co může lidem udělat krásný den splněním jednoho přání. A to třeba zpěvem, hudbou a muzikou! I já jsem se stala Ježíškovým vnoučetem a udělala radost lidem ve Svobodě nad Úpou. Byl to krásný okamžik plný radosti, štěstí a lásky."

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz

autor: ova
Spustit audio

Související