Znáte opičku, která se vejde do dlaně? Patří do skupiny poloopic a jmenuje se komba ušatá

10. červen 2017
Čipování malých komb ušatých

První dvě mláďata se před pár dny podrobila čipování. To aby zoologové o nich měli přesnou evidenci. Odchovat komby se totiž zoologickým zahradám pokaždé nepodaří. Ve volné přírodě žijí v dutinách stromů, v ZOO bydlí v malých boudičkách podobných ptačím budkám.

Boudičky s kombami najdete v královédvorské ZOO v replice afrického městečka Tiébélé naproti slonímu výběhu. A přesně tam se dnes se zoologem Michalem Podhrázským, jeho kolegyněmi a redaktorkou Danou Voňkovou vypravíme.

Komby ušaté žijí v Africe jižně od Sahary a na Zanzibaru. Jsou to malí primáti stříbrnošedé až tmavě hnědé barvy. Mají velké oči, které jim umožňují dobré noční vidění. Na rozdíl od většiny savců vidí barevně.

Mají silné zadní končetiny a dlouhý ocas, který jim pomáhá získávat rovnováhu. Jejich uši se skládají ze čtyř částí, které mohou jednotlivě ohýbat, což využívají v noci při lovu hmyzu.

Jejich všežravá strava obsahuje ve volné přírodě hmyz, jiná malá zvířata včetně ptáků, ovoce, semena, květiny, vejce, ořechy a blahovičník.

Čipování malých komb ušatých

Komby ušaté se rozmnožují dvakrát do roka - na začátku a konci období dešťů, tedy v listopadu a v únoru. Na jeden vrh mají 1-2 mláďata a březost trvá 110-120 dní. Rodí se s polozavřenýma očima a nemohou se pohybovat samostatně. Po dobu několika dní je proto matka nosí ve svých ústech, během krmení je ponechává na větvích.

Své území si komby značkují packami potřísněnými močí.