Znak pod tetřevem a komisař topičem. V Rychnově nad Kněžnou se volí i v myslivecké chatě

26. říjen 2013

Myslivecká chata v Panské Habrové v Rychnově nad Kněžnou obvykle slouží k pořádání společenských akcí nebo schůzí. Včera se ale proměnila v jednu z volebních místností. V netradičním okrsku plném loveckých trofejí si komisaři musí i sami topit.

„Jsou tady kamna, je tady dřevník, kde je připravené dřevo, a budou si udržovat oheň. Je to na dlouhá polena, aby se to nemuselo štípat. Nevýhodu mají jednu, že se to nedá regulovat, to znamená, musí se v tom trošku inteligentně topit,“ říká Miroslav Ficenec, předseda mysliveckého sdružení Včelný.

Mysliveckou chatu od něj přebíral předseda volební komise Libor Mikulecký. V kamnech bylo čerstvě zatopeno.

„Já jsem oheň jenom trochu rozjel a pak jsem pověřil jednoho člena okrskové komise, že bude vrchním topičem až do zítřka. Přišli jsme se kolem čtvrt na dvě, bylo asi čtvrt hodiny zatopeno, a jak vidíte teďka po třetí hodině, je tady krásně teploučko,“ ujišťuje Mikulecký.

Podle zákona musí ve volební místnosti viset státní znak, a to na důstojném místě. Stěny chaty ale všude pokrývají lovecké trofeje. Kam tedy se znakem?

„Paroží se sundá dolů a většinou visí tady v tom průčelí chaty,“ vysvětluje Miroslav Ficenec krátce před tím, než chatu předal komisařům.

Komise nakonec nechala dva vycpané opeřence na jejich místech. „Nakonec se to vyřešilo tak, že není přímo mezi strakou a holubem, ale pod tetřevem,“ kontruje Libor Mikulecký.

Pokud by se členové komise nudili, což je nepravděpodobné, mohou si v myslivecké chatě uvařit čerstvý oběd. K dispozici mají vše - od řeznického špalku až po velkokapacitní troubu.

autor: KS
Spustit audio