Změnil se vztah Čechů k uprchlíkům?

15. červen 2013
Zaostřeno na cizince

Otázka, jestli umíme vyjádřit soucit s trpícími, s oběťmi válečných a politických pohrom, vznikala na pozadí osobních humanitárních iniciativ na pomoc syrským uprchlíkům.

V květnu se v divadle Radka Brzobohatého konal humanitární koncert na pomoc Sýrii. Organizátorem byla hudební skupina Zyriab, a na koncert přišlo kolem 70 návštěvníků.

Věra Roubalová Kostlánová , psychoterapeutka, členka sdružení InBáze a František Kostlán, publicista, člen předsednictva Českého helsinského výboru, poslali v březnu vysokým mezinárodním a domácím činitelům Prohlášení solidarity české veřejnosti s trpícími syrskými civilisty a apel na urychlené otevření všech koridorů pro humanitární pomoc.

Prohlášení zůstalo bez odezvy politiků a petici podepsalo o něco více než 650 lidí. Počet žádostí o mezinárodní ochranu v České republice neustále klesá, v roce 2012 jich bylo 753, což je výrazně méně než v sousedním Německu, Rakousku a Polsku.

Snižování počtu začalo vstupem do Evropské unie a souvisí zejména s aplikací tzv. dublinského nařízení. To prý stanovuje kritéria pro určení členského státu příslušného (odpovědného) k posouzení žádosti o mezinárodní ochranu.

Přestože se světem pohybuje více než milión syrských uprchlíků tady loni požádalo o mezinárodní ochranu jen 68 Syřanů. Jak je to možné? Vládní pomoc na syrském území a v uprchlických táborech v sousedních zemích ale pokračuje i letos.

Syrští uprchlíci v Turecku

Realizují ji například nevládní organizace Diakonie ČCE, Charita a společnost Člověk v tísni. Stačí to, abychom měli klidné svědomí před dvouletým utrpením syrských dětí, žen, bezmocných starých lidí?

A jak zareaguje česká vláda, když UNHCR uspořádá se zástupci evropských vlád ohlášené jednání o přesídlení deseti tisíc syrských uprchlíků do zemí Evropy?

Hosté: Tomáš Haišman, ředitel Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra,Marwan Alsolaiman, organizátor humanitárního koncertu pro Sýrii,Moris Issa, režisér a účastník koncertu,Věra Roubalová a František Kostlán, autoři Prohlášení solidarity s trpícími syrskými civilisty,Rašid Khalil, tlumočník a překladatela Tomáš Kocián, programový koordinátor ze společnosti Člověk v tísni.

Spustit audio