Žlutě značený výstupový chodník od Růžové hory na Sněžku se znovu otevírá

19. červenec 2019 09:08

Od pátku 19. července 2019 od 14:00 bude opět obousměrně otevřený turistický chodník z Růžové hory na Sněžku v úseku od Traverzu nahoru. Oprava výstupové stezky bude pokračovat v místech, kde je možné pracovníky s opatrností obejít.

V Krkonoších 'štětují' chodníky. Jako za starých časů. Letos se opraví 30 kilometrů lesních cest

Letní sezóna umožňuje stavební práce a opravy na cestách v Krkonoších

Dělníci už začali se stavbou kamenného chodníku na staré Bucharově cestě na Horních Mísečkách. Rekonstruovat budou například i chodník přes Úpské řašeliniště nebo cestu od boudy U Bílého Labe k Luční boudě. Turisty proto čekají některá omezení.

Důvodem omezení byla oprava horského chodníku technologií štětování v úzkém úseku, kdy stavbaři měli obavy o bezpečný průchod turistů. Jde o část žlutě značené frekventované turistické trasy z Růžohorek na Sněžku.

„Další omezení bude v září kvůli štětování v nejnižším úseku, o tom budeme včas informovat," uvedl Pavel Klimeš, zástupce stavební firmy.

Štětování je technologie používaná při stavbách horských chodníků. Při štětování se kameny do cesty pokládají na výšku po spádnici tak, aby po nich voda snáze stekla. Jde o staletími prověřenou techniku stavby cesty, která je pak velmi odolná proti zátěži a povětrnostním vlivům.

Letní sezóna umožňuje stavební práce a opravy na cestách v Krkonoších

Na Sněžku vede několik turistických tras, i při omezení tak měli turisté několik možností, jak se na vrchol nejvyšší české hory dostat. Mohli využít lanovku z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu, cestu Obřím dolem nebo zeleně značenou trasu po Traverzu se spojkou na Obří hřeben a vrchol Sněžky.

Po tzv. „řetězové“ cestě se od pondělí dostanete jen nahoru na Sněžku. Dolů musíte jinudy!

Z Luční boudy na Sněžku

Od pondělí 15. července zavádí polská Dyrekcja Karkonoskiego Parku Narodowego již tradiční opatření. Reaguje tak na vysokou letní návštěvnost vrcholu naší nejvyšší hory Sněžky - po tzv. „řetězové“ nebo „Cik-cak“ cestě od Slezského domu. Až do 31. srpna je tam pouze jednosměrný provoz.

Od 15. července platí zákaz sestupu ze Sněžky takzvanou řetězovou cestou, která vede po polské straně hory. Turisté po ní mohou jít ve směru od Slezského domu jen na vrchol. Zákaz platí do 31. srpna. K sestupu ze Sněžky musejí turisté využít jiných cest. Jednosměrný provoz má v hlavní turistické sezoně snížit množství lidí na přetíženém úzkém chodníku. Omezení vydalo polské ředitelství Krkonošského národního parku a platilo i v minulých letech.

K sestupu i výstupu mezi vrcholem Sněžky a Slezským domem na polské straně hranice mohou turisté použít pohodlnější, modře značenou Jubilejní cestu na polské straně hory. Tuto cestu musejí k sestupu využít i lidé, kteří chtějí ze Sněžky pokračovat ke Slezskému domu a dál například na Luční boudu či Obřím dolem do Pece pod Sněžkou.

autor: baj | zdroje: ČTK , Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související