Zlaté české ručičky. Žáci oboru tesař si v Jaroměři poměřují své dovednosti v oborové soutěži

12. leden 2023 07:53

Třináct týmů ze středních škol z Čech soutěží v Jaroměři ve dvoudenním klání v tesařských dovednostech o postup do celonárodního kola. Týmy tvoří vždy dva žáci z jedné školy. 20. ročník soutěže pořádá Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR. Na akci se může ještě dnes přijít kdokoliv podívat, slavnostní vyhlášení vítězů je plánované na čtvrteční patnáctou hodinu. 

Nejlepší tesař získá ocenění Zlaté české ručičky.

Čtěte také

„Úkolem učňů je vytvořit tady model střechy. Je to vlastně jehlanová střecha o trojúhelníkovém půdorysu, takže taková atypická věžička,“ představuje ukázkový model cechmistr Ivan Dvořák.

Soutěžící si nejdřív musejí střechu podle technického výkresu překreslit na pracovní plochu, podle něj smrkové trámky pokrátit, vyřezat dřevěné spoje a na závěr vše spojit a sešroubovat. Používat mohou jen ruční nářadí jako pilku, dláto, hoblík, tužku a pravítko.

Čtěte také

Úkol je to podle mistra tesaře Ladislava Kubiase ze Střední školy řemeslné v Jaroměři stvořený pro opravdu zdatné studenty. „Tady jsou ti nejlepší z nejlepších z celých Čech. Takže onen model tomu musí být přizpůsoben svojí náročností jak časově v limitu 10 hodin, a je to náročné v principu přenášení na ty prvky.

Jedni ze soutěžících jsou Michal a David ze Střední průmyslové školy stavební v Náchodě. Mě zajímá, kluci, na čem teď pracujete, v jaké jste fázi projektu?
„Teď dělám grádu na nároží, to se takhle strhává hrana latě, aby to mělo všude stejný sklon. Používáme k tomu hoblík, když se tam někde objeví suk, tak ho dlátem oddlabu.

Čtěte také

Chcete vyhrát? „Bylo by to krásné. Konkurence je tady ale velká. Tak aspoň třetí místo kdyby bylo, říká s úsměvem student Michal.

Týmy, které se umístí na prvních třech místech, získají profesionální nářadí a společně s vítězi moravské oblasti postoupí do dalšího kola.

„Budou postupovat do celonárodního kola, které se uskuteční na Stavebním veletrhu v Brně, kde bývá i mezinárodní účast. Jsou tam soutěžící i z Maďarska, ze Slovenska, někdy i z Polska, popisuje cechmistr Ivan Dvořák.

Jeden nejšikovnější tesař si pak odnese z Jaroměře prestižní ocenění Zlaté české ručičky.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související