Zkuste závitky z krůtího masa se slaninou a bramborovo-celerové pyré. Nebudete litovat
Pokud místo desetikilové krůty sáhneme po vykostěných prsíčkách, věnujeme přípravě svátečního jídla sotva hodinku. A s ohromujícím výsledkem! Krůtí maso má velmi jemnou chuť, proto mu sluší spojení s výraznějšími chutěmi.
Stále trochu opomíjené krůtí maso je skvělé na pečínku nebo minutkové úpravy, ale můžete využít i jeho mletou variantu a připravit z něj výtečné karbanátky. K jemné chuti masa skvěle ladí výrazné bylinky či anglická slanina.
O krůtím mase se tvrdí, že má 9 druhů a zároveň mnoho chutí.
Jaké suroviny budete potřebovat pro dnešní recept:
600 g krůtích prsou
olivový olej
provensálské byliny
sůl
pepř
10-14 plátků anglické slaniny
Na pyré:
700 g celeru oloupaného, nakrájeného na kousky
500 g brambor oloupaných a nakrájených
2 stroužky česneku
sůl
150 ml smetany ke šlehání
75 g másla
A postup přípravy závitků z krůtího masa se slaninou a bramborovo-celerovým pyré:
Z krůtích prsou nakrájejte delší, užší plátky asi půl centimetru silné.
Každý kousek masa potřete olivovým olejem, posypte provensálským kořením, osolte a opepřete.
Na každý plátek masa položte plátek anglické slaniny, zaviňte a zajistěte špejlí. Menší závitky můžete napíchnout na špejli po dvou třech kusech jako špíz.
Opečte nejprve zprudka z obou stran, poté nechte dojít v troubě , aby se maso důkladně propeklo.
Celer, brambory a česnek vsypte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 10-15 minut, dokud celer a brambory nezměknou.
Sceďte, rozšťouchejte, přidejte vroucí smetanu a máslo a vařečkou nebo pevnější metlou našlehejte do kaše.
Podle chuti ji osolte a podávejte posypanou namletým pepřem, případně s dalším máslem.
Přejeme dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.